Published On: mar, Dec 6th, 2011

Unde-i legea?!

Share This
Tags

“Unde-i lege, nu-i tocmeala” zice o vorba populara, consfintind astfel atotputernicia legii. In adevar, legea reglementeaza relatiile sociale, fara de ea ar fi un haos total. Cu alte cuvinte, fara de lege, s-ar inmulti, peste masura, faradelegile.

Legile, diferentiate in timp ca fiind generale ori speciale, ca fiind statute ori regulamente, au ca scop principal limitarea abuzurilor, a ilegalitatilor. Drept urmare, legea este obligatorie pentru fiecare cetatean al unei comunitati. Nu degeaba se spune ca “Nimeni nu e mai presus de lege”.

Tocmai de aceea, furcile caudine printre care trec legile sunt numeroase. Orice proiect de lege parcurge un traseu intortocheat de la propunere pana la promulgare. Unde actioneaza(si gandesc) mai multe capete, logic ar fi sa existe mai putine erori. Propunerea trece mai intai pe la comisiile de specialitate pe domenii, are nevoie si de avizul Comisiei Juridice, mai apoi se dezbate, pe articole, in Camera, ulterior in Senat, are nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor si nu capata “putere de lege” decat dupa promulgarea de catre Presedinte si publicarea in Monitorul Oficial. Din acest punct de vedere, orice intrerupere a lantului firesc de adoptare, cum ar fi desfiintarea unei Camere a Parlamentului, asumarea raspunderii de catre Guvern, “adoptarea tacita” sunt tot atatea nereguli grave in functionarea democratiei.

Tot ce s-a spus pana aici este teorie, reala si adevarata, dar tot teorie, ce mai! Caci, din pacate, teoria ca teoria, dar pe noi practica ne omoara. (A se vedea cate legi au iesit de sub tiparnita Monitorului si cate s-au aplicat “in integrum”).

De aceea mi-am amintit o fabula sugestiva pe aceasta tema. Ce este legea? O bariera de care se poticnesc boii, dar pe sub care se strecoara magarii si peste care sar leii.

Va las pe dumneavoastra sa identificati boii, magarii si lei! Nu vreau sa se zica despre subsemnatul ca manipulez! Drept pentru care semnez,

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-