Published On: mie, Dec 7th, 2011

Tricolorul

Share This
Tags

Un turc stabilit in Romania si-a vopsit autoturismul in culorile tricolorului, rosu, galben, albastru. Intrebat de reporteri de ce a facut asta, a raspuns, fara emfaza, ca el iubeste Romania, ca nu are de gand s-o paraseasca si drept urmare a cinstit, in felul lui, aceasta dragoste.

Gestul in sine pare, la prima vedere, de domeniul faptului divers. In realitate, ne da o lectie practica de patriotism. Caci, dupa evenimentele din 1989, in Romania sentimentul de apartenenta la un popor, patriotismul autentic au suferit o degradare continua, au intrat in desuetudine.

Acest proces de desnationalizare a fost favorizat, initiat chiar, de asa-zisul pragmatism capitalist. Nevoia de imbogatire pe orice cale, legea junglei, calcatul pe cadavre (si la propriu, si la figurat) au inlocuit sentimentele curate, cele inaltatoare, dezinteresate, dragostea de patrie, mandria de a fi roman, respectful fata de simbolurile nationale, drapelul tricolor, stema tarii, imnul de stat. S-a evaporat in neant vibratia spirituala de sorginte patriotica si nu patriotarda, exterioara si simulata.

Tin minte ca “inainte”, de sarbatori nationale arboram tricolorul pe balcon. Au fost ani in care echipe cu scari speciale completau balcoanele nepavoazate; flutura, in vant, drapelul tricolor pe toate fatadele, la toate balcoanele, la toate portile de case.

Anul acesta, de Ziua Nationala am avut o mica(foarte mica) surpriza, pe Bulevard, intre Calarasi si Republicii am zarit doua(ati citit bine, doar “doua”) steaguri tricolore la balcoane de locatari. Sunt oare semne de revigorare a patriotismului, ori o intamplare?! Nu stiu!

De un lucru sunt convins, “Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor, iar mandria de a fi roman nu a disparut, ea este, doar intr-o stare latenta de amorteala. “Desteapta-te, romane”!

Comentarii

comentariu

About the Author

-