Published On: Soare, Dec 18th, 2011

Seceta si masurile Guvernului au distrus recoltele din 2012

Share This
Tags

In cadrul conferintei saptamanale, senatorul Ion Rotaru a atras atentia asupra efectelor cauzate de nivelul foarte scazut de precipitatii acumulate la nivelul judetului Braila. Astfel, avand in vedere ca in zona noastra nu a mai plouat serios din vara, solul este deosebit de afectat de lipsa apei, cei 10 litri/mp nefiind suficienti pentru dezvoltarea culturilor.

“Trebuie sa tinem cont ca nu a mai plouat din iulie la Braila, decat undeva la sfarsitul lui septembrie-inceput de octombrie, in medie 10-12 l, ceea ce este nesemnificativ”, a declarat Rotaru la conferinta PSD de vineri.

In aceste conditii, perspectiva culturilor de toamna si a recoltelor pentru anul urmator este dezastruoasa, mare parte din ele fiind deja compromise de seceta persistenta. Printre acestea se numara si loturile de rapita,care sunt afectate in proportie de 100%, iar graul si orzul sufera si ele din cauza stratului subtire al panzei freatice cauzat de lipsa ploilor.

Pe mari suprafete din judet, graul nu a avut putere nici macar sa rasara, iar acolo unde a rasarit, firul este atat de firav, incat cu greu se poate crede ca va rezista gerului de peste iarna. “Culturile de toamna, rapita e clar compromisa in totalitate, graul si orzul – sunt zone in care nici nu a rasarit, sunt zone in care a rasarit, dar firav si fara putere de a trece peste iarna, in conditiile in care vine si gerul”, a sustinut senatorul PSD.

Mai mult, seceta a declansat  o reactie in lant, specifica agriculturii, care va avea repercusiuni si asupra culturilor de primavara. Deoarece solul a avut serioase carente de apa, lucrarile de pregatire pentru primavara au fost ingreunate, deoarece aratul s-a facut cu dificultate din cauza pamantului extrem de uscat, iar rezultatul au fost brazde bolovanoase, care nu vor permite patrunderea apei din precipitatii in sol, apa scurgandu-se de-a lungul suprafetei.

Ion Rotaru a opinat ca “daca nu vor fi precipitatii, va fi o mare problema in primavara pentru ca este foarte mare deficitul, deci nici nu se pot efectua lucrarile, s-a arat in niste conditii foarte proaste, sunt bolovani mari si chestiunea asta genereaza si alt efect. Chiar daca va ploua, apa se scurge, se duce si de aici e greu sa mai ai o uniformitate a solului, este o problema extrem de grea si complicata”.

Desi in fiecare an Agricultura a fost trecuta pe lista de prioritati, mereu atentia cuvenita acestui domeniu a fost transferata catre alte sectoare, motiv pentru care senatorul Rotaru acuza Guvernul Boc ca in loc sa insufleteasca agricultura romaneasca, masurile luate au efecte diametral opuse. Astfel, prin Ordonanta 82 adoptata de Guvern, la nivelul intregii tari sistemul de irigat va fi realmente decimat, deoarece Ministerul de Finante vrea ca reforma statului sa se aplice si aici, astfel ca la cele 3.000 de statii de irigare trebuie sa ramana circa 1.500 de angajati.

La un calcul elementar, fiecare angajat ar trebui sa poarte responsabilitatea a doua statii, ceea ce denota o viitoare problema atat in ceea ce priveste securitatea locatiei, cat si in ceea ce priveste costurile, deoarece taxa suplimentara care trebuie platita se adauga costurilor legate de energie si apa.

“Ministrul de Finante a afirmat ca prin transformarea administratiei in autoritate au salvat acea entitate. Eu am spus ca a ingropat-o definitiv, prin faptul ca daca ai 3.000 si ceva de statii la nivel de tara si tu mai pastrezi doar 1.500 de oameni, in primul rand nu va mai avea cine sa pazeasca statiile, iar cel de-al  doilea aspect este cel al costurilor, care sunt imense, generate de acea taxa cu care se vine suplimentar, care sa plateasca atributorii, in afara de costul apei si al energiei”, a conchis Ion Rotaru.

Comentarii

comentariu

About the Author

-