Published On: vin, Dec 16th, 2011

S-a modificat taxa de poluare pentru autovehicule

Share This
Tags

In cadrul sedintei de joi, 15 decembrie, a Camerei inferioare a Parlamentului, deputatii au adoptat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor.

Fata de varianta precedenta a legii, proiectul adoptat saptamana trecuta si care va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei prevede o reducere de pana la 25% a cuantumului taxei de poluare, dand astfel posibilitatea celor care au achitat contravaloarea in functie de vechile prevederi sa ceara restituirea diferentei.

O alta modificare introdusa in noua lege se refera la autovehiculele inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu fusese platita o astfel de taxa. Proprietarii masinilor din aceasta categorie sunt acum obligati sa plateasca si ei aceasta taxa, in momentul unei eventuale instrainari catre alta persoana.

Modalitatea de calcul a taxei de poluare este aceeasi ca si pana acum, folosindu-se criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, gradul de emisii de CO2, precum si deprecierea autovehiculului. Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu, dintre care Programul Rabla, Programul Casa Verde, Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare sau Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti.

In comunicatul Ministerului Mediului se arata ca un alt scop al elaborarii acestei noi variante a proiectului de lege privind taxa auto a fost si acela de a rezolva controversa legata de discriminarea mentionata in unele hotarari date de Curtea Europeana de Justitie, nefiind un punct de vedere unitar al instantelor cu privire la aspectul cuantumului taxei si al conditiilor de import de autovehicule, Curtea statuand ca prin legea romaneasca Guvernul descurajeaza in mod indirect achizitionarea de autovehicule din import. In acest fel, fostele prevederi contraziceau indirect principiile generale ale Uniunii europene cu privire la libera circulatie a bunurilor in interiorul Comunitatii si al interzicerii dublei taxari pe teritoriul unui stat membru UE.

Comentarii

comentariu

About the Author

-