Published On: mie, Dec 14th, 2011

Romania, codasa Europei la puterea de cumparare

Share This
Tags

Potrivit unui raport pe 2010, Romania si Bulgaria s-au aflat pe ultimele doua locuri in Uniunea Europeana la puterea de cumparare, raportata la PIB-ul pe cap de locuitor.

Astfel, Romania s-a situat pe penultimul loc in Europa, cu o putere de cumparare standard cu 46% mai mica decat media europeana. In spatele nostru se afla Bulgaria, la mica diferenta, aflandu-se la coada clasamentului pentru al treilea an consecutiv, cu o putere de cumparare cu 44% mai mica decat media Uniunii Europene.

In spirit comparativ, Luxemburgul, paradisul fiscal al Europei, a avut in 2010 un PIB pe cap de locuitor de doua ori si jumatate mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc in top. Dintre toate statele din blocul comunitar, numai 12 au avut anul trecut un PIB pe cap de locuitor raportat la puterea de cumparare standard mai mare decat nivelul mediu, printre aceste tari numarandu-se Irlanda, Austria, Suedia, Belgia, Germania sau Finlanda.

In timp ce Spania si Cipru s-au situat in jurul mediei UE, tari ca Ungaria, Polonia, Lituania si Letonia au avut un nivel intre 35 si 50% mai mare fata de medie.

Raportul a fost facut public de Biroul de Statistica al Uniunii Europene, mai cunoscut sub numele de Eurostat, si analizeaza date din ultimii trei ani, respectiv 2008, 2009 si 2010, date raportate la puterea de cumparare, la cel mai recent PIB declarat si la cifrele populatiei din tarile analizate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-