Published On: mie, Dec 28th, 2011

Pretul cafelei si al tigarilor, pe lista de cresteri si in 2012

Share This
Tags

Dupa ce Guvernul a aprobat marti Noul Cod Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012, este previzibila o noua crestere in lant a preturilor, cauzata de ridicarea nivelului accizelor la motorina. Astfel, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu a declarat cu privire la acest aspect ca majorarea accizei la motorina va fi pusa in aplicare pentru ca tara noastra are obligatia ca pana in 2013 sa ajunga la nivelul minim al accizei din Europa.

“Avem obligatia ca în 2013 sa ajungem la motorina la nivelul accizei minime. Pentru 2012 a trebuit sa respectam acest calendar, urmând ca si în 2013 sa aplicam prevederea legata de majorare. Sigur ca este si un impact estimat asupra preturilor, colegii au calculat un 2%”, a spus Ialomitianu.

Accizele impuse pentru cafea vor fi mentinute si anul viitor, desi aceasta taxa trebuia sa fie eliminatea inca din 2010. Astfel, urmare a cresterii accizei la motorina la 374 de euro/tona, inca din prima zi a anului viitor vom avea preturi mai mari la carburanti, gaze, energie electrica, tigari si alcool.

Prin cresterea acestei accize, Guvernul spera ca anul viitor va colecta la bugetul de stat suma suplimentara de 350 de milioane de lei, iar din toate cresterile de preturi suma de 21,18 miliarde de lei, adica 10% din totalul incasarilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-