Published On: vin, Dec 16th, 2011

Pentru aproape jumatate dintre romani pusculita e goala

Share This
Tags

Potrivit unui studiu realizat in luna noiembrie de catre compania de sondare a opiniei publice Novel Research, pe un esantion de mai mult de 1000 de persoane, aproape jumatate dintre romani spun ca veniturile lor sunt insuficiente pentru a mai putea economisi o parte din banii castigati.

Astfel, 47% dintre persoanele intervievate au spus ca in ultima perioada nu au reusit sa puna nimic deoparte, deoarece banii le ajung strict pentru datori si cheltuieli. Mai mult, studiul a demonstrat ca locuitorii oraselor de provincie pun bani deoparte in mod constant, in timp ce satenii fac parte din categoria cetatenilor care nu au suficiente venituri pentru a mai economisi.

In ceea ce priveste gestionarea bugetului familial, sondajul demonstreaza ca 70% acorda o atentie deosebita cheltuielilor si ca aproape un sfert din populatie se ocupa cu strictete de acest aspect, tinand o evidenta scrisa a veniturilor si cheltuielilor.

Cei pentru care grija banilor si a cheltuielilor nu reprezinta o problema insumeaza numai 6% dintre romani.

Desi societatea romaneasca a ramas in mare parte conservatoare, cu un profund aer patriarhal, sondajul a aratat ca in familiile romanesti, in mare parte femeia este cea care se ocupa de gestionarea veniturilor si cheltuielilor, in 55% din cazuri.

In ceea ce priveste intarzierea in plata datoriilor catre banci, mai mult de un sfert dintre romani asteapta din partea bancilor o propunere de rezolvare a situatiei si doar 19% vin ei insisi cu initiativa in a gasi informatii si solutii pentru reluarea platilor.

Totusi, romanii stau mult mai bine la capitolul “autoevaluare”, trei sferturi dintre respondenti considerandu-se buni sau foarte buni in gestionarea situatiei financiare personale, in timp ce la nivel global, procentul celor care se considera “contabili” priceputi este de doar 59%. Astfel, studiul Novel Research a aratat ca autoevaluarea pozitiva este direct proportionala cu nivelul de educatie, cei cu studii superioare considerandu-se mai buni decat cei cu pregatire liceala in ceea ce priveste impartirea eficienta a banilor castigati, iar femeile cu studii superioare si venituri medii si peste medii spun ca se descurca bine in administrarea banilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-