Published On: mar, Dec 20th, 2011

Nu vorbim de funie …

Share This
Tags

De fiecare data, in fata intelepciunii populare, a vorbelor, proverbelor, zicatorilor, ma inchin cu smerenie. Ce poate fi mai adevarat, mai plurivalent decat zicerile impamantenite in folclorul unei natii! Si la romani, la fel ca pe aiurea, s-au cizelat, s-au slefuit perle translucide, filosofii complexe de viata condensate in cristale taioase de verbe putine, dar suculente de intelepciune.

Ce ziceti de: “sa nu vorbesti de funie in casa spanzuratului” ?! La prima vedere, in mod superficial, o poti lua stricto senso. Imaginezi o sinucidere, simti nevoia de a face sa dispara obiectul(funia!) ce a curmat, – prin proprie vointa, – o viata. Cat de ingusta interpretare!

Imi permit sa va provoc la exercitii de gandire, de imaginatie, de improvizatie! Raspundeti, va rog, la cate alte situatii de viata se potriveste aceasta zicere?

Daca am starnit interesul(sper!), voi dezvalui acum scopul acestei “pilule”. Prin deceniul al optulea al veacului trecut(inainte, deci, de evenimentele memorabile din decembrie 1989!) circula un banc, unul de umor negru, dovada clara ca folclorul a fost(si ramane!) viu, se diversifica si se imbogateste continuu.

Se intalnesc doi vecini, pensionari(spune bancul):

-          Bonjour, vecine! Ce mai faci?

-          Bine, daca n-ar fi satisfacator spre prapastie!

-          Apoi, de ce, vecine?

-          Pai n-ai aflat vestea? S-a dat un decret prezidential ca toti pensionarii de la o anumita etate sa fie spanzurati. Cica, tot respiram aerul de pomana, sa se faca si niste economii substantiale la resursele de subzistenta.

Celalalt cade pe ganduri.

-          Vecine, acu’ stau si ma intreb, o asigura statul, sau ne-o obliga sa venim cu funie de-acasa?

Mi-am amintit macabrul banc pe cand se transmitea o stire cum ca nu-stiu-ce schizofrenic parlamentar are o propunere legislativa de desfiintare a pensiilor. Apropo! Venim cu funia de acasa?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-