Published On: mar, Dec 27th, 2011

La 1 ianuarie 2012 va intra in vigoare un nou Cod Fiscal

Share This
Tags

Printre cele mai importante modificari ale variantei actuale a Codului Fiscal se numara majorarea accizelor la motorina, impozite mai mari pentru societatile care nu si-au reevaluat in ultimii trei ani cladirile detinute si termene noi pentru depunerea declaratiilor fiscale.

Codul Fiscal pentru 2012 prevede in continuare accize pentru cafea, desi aceasta taxa trebuia eliminata inca din 2010, iar acciza pentru motorina va creste cu 4,4%, la 374 de euro/tona. De asemenea, firmele care nu si-au reevaluat cladirile in ultimii trei ani vor plati impozite cu pana la 20% mai mari, iar pentru cele care nu si-au indeplinit aceasta obligatie in ultimii cinci ani, impozitele vor fi cu pana la 40% mai mari.

In ceea ce priveste termenul de depunere a declaratiilor de venit, acesta s-a devansat de la 25 aprilie la 25 martie a anului urmator, iar ca noutate firmele pot opta incepand cu 1 ianuarie 2012 pentru plata anuala sau trimestriala a impozitului pe profit. In primul caz, compania trebuie sa aiba platit anticipat un sfert din sumele datorate pentru anul precedent.

O alta modificare se refera la impozitul pe profit datorat de persoanele fizice nerezidente devenite rezidente in Romania. Acestea erau scutite, conform actualelor prevederi, in primii trei ani, de la plata acestui tip de impozit, iar noile norme reglementeaza ca aceste persoane sa plateasca aceasta dare catre stat incepand din anul urmator obtinerii statutului de persoana rezidenta.

Mai mult, incepand de la aceeasi data, persoanele devenite rezidente pot cere deducerea unor taxe, intocmai ca orice alt cetatean roman.

Noile dispozitii ale Codului Fiscal care va intra in vigoare in prima zi a anului 2012 prevad si mentinerea unor reglementari actuale, respectiv cele referitoare la impozitarea celor care detin mai multe imobile, a celor care au in proprietate autovehicule a caror capacitate cilindrica depaseste pragul de 2.000 de cm cubi, precum si a cetatenilor romani care isi schimba rezidenta intr-un stat cu care Romania nu are semnat un acord de evitare a dublei impozitari.

Noul Cod Fiscal prevede si posibilitatea pentru firmele care doresc sa scape de datorii de a achita numai jumatate din cuantumul penalitatilor, in cazul in care acestea platesc in primele sase luni ale anului urmator.

O alta schimbare imbucuratoare pentru firmele romanesti mici, a caror cifra de afaceri nu depaseste 100.000 de euro, este ca acestea isi pot depune declaratia unica o data la trei luni, nu lunar cum este stipulat in prezent.

Comentarii

comentariu

About the Author

-