Published On: vin, Dec 16th, 2011

Inapoi la bani

Share This
Tags

Cine conduce lumea?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare se cuvine sa facem o mica incursiune istorica. Oamenii, pe o anumita treapta de dezvoltare, incepand sa traiasca in comunitati constituite, au inceput sa se specializeze, unii in vanatoarea de mamuti(grea treaba!), altii in pescuit, mai incoace au descoperit agricultura. }i iata cum, din una in alta, am ajuns la excedent de produse. Aia cu mamutii neavand suficiente camere frigorifice (Ori frigidere!) au simtit nevoia “sa exporte” din surplus. Pe scurtatura, asa a aparut comertul, schimbul de produse.

Chinezii, acest popor cu resurse nelimitate de creativitate, ce si-au zis, dom’le merge greu numai cu schimbul de produse. }i ce-au facut? Au inventat monedele, – undeva prin sec. al VII-lea I.Hr , – avand forma unor cutitase de aur si argint. Tot in China au aparut si cele mai vechi bancnote, la inceputul primului mileniu, sub forma unor bucati de stofa patrata avand o stampila oficiala.

Daca pentru dezvoltarea comertului, in faza sa incipienta, introducerea banilor a insemnat o reala facilitate, ulterior, – adica prin zilele noastre,- au devenit “ochiul dracului”. Caci, este de notorietate, banii fac si desfac, “nu aduc fericirea”, dar “o intretin”.

Odata cu banii, au aparut si au inflorit bancile, sistemul bancar. Odata cu bancile au aparut si falimentele. Unii “smecheri” au luat, masiv, credite si au uitat sa le mai returneze.

Iata ca sistemul a inceput sa se aplice, cu succes, si la nivel continental, adica in zona Euro si nu numai. Cine este “smecher” profita din plin, iar fraierii platesc. Este ceea ce s-a petrecut recent la intrunirea sefilor de stat si de guvern din Europa. La intrunirea avand ca scop salvarea, de la faliment, a monedei “euro” s-a hotarat, nici mai mult, nici mai putin decat “salvarea prin acumulare”, toti europenii (care accepta!) sa cotizeze pentru recapitalizarea bancilor mondiale.

Mai este vreo nelamurire, nu s-a inteles, cine conduce lumea?! Pentru a nu se crea confuzii, raspund, banul conduce lumea! O alta intrebare ma bantuie, pana cand?

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-