Published On: vin, Dec 2nd, 2011

Financial Times: Romania este norocoasa ca nu a aderat mai devreme la zona Euro

Share This
Tags

Invitat la o gala unde au fost premiate cele mai valoroase companii din Romania, Wolfgang Munchau, editorialist la prestigioasa publicatie Financial Times, a declarat cu privire la situatia Romaniei ca trebuie sa ne consideram norocosi ca nu am aderat inca la zona Euro, deoarece economia noastra nu era pregatita.

Avand in spate o experienta de 17 ani in cadrul ziarului britanic, Munchau a fost in masura sa spuna ca independenta monetara si existenta unor banci locale puternice sunt importante pentru ca Romania sa poata traversa aceasta perioada de turbulente din zona euro. Asadar, ceea ce pana acum consideram a fi un handicap in plan european, se pare ca independenta financiara este un atu de care Romania trebuie sa profite. “Este important sa va mentineti obiectivul de a adera la zona euro, dar atunci cand economia este pregatita. Pana atunci nu are niciun sens sa adoptati euro, pentru ca vedeti ce s-a intamplat cu Grecia sau Portugalia”, a spus Wolfgang Munchau in cadrul discursului de la Gala.

Mai mult, editorialistul de la Financial Times spune ca in cazul in care euro se prabuseste, toate statele vor avea de suferit, insa situatia pentru Romania nu este la fel de grava, deoarece nu are moneda unica, dar principala amenintare pentru tara noastra o constituie oprirea creditului bancar: “Cel mai mare risc pentru Romania in conditiile de fata este intrarea intr-o criza a creditelor cauzata de disfunctionalitati ale sistemului bancar. Este misiunea BERD si a altor institutii financiare de acelasi calibru sa se asigure ca creditul nu va muri in regiunea Europei de Est. Trebuie inteles ca Romania nu poate impiedica retragerea de capital daca bancile vor decide sa isi retraga banii din aceasta tara. Nu le pot fi retrase licentele de functionare pentru ca aceste banci au credite acordate populatiei si firmelor, si asta ar insemna o rambursare automata a creditelor. Pot fi insa luate masuri ce tin de reglementarile locale, de politicile fiscale, precum si de stimulente”, a mai declarat editorialistul Wolfgang Munchau.

Comentarii

comentariu

About the Author

-