Published On: mar, Dec 27th, 2011

Doua fetite siameze s-au nascut la Maternitatea din Pitesti

Share This
Tags

In cursul zilei de 26 decembrie, la Maternitatea din Pitesti au venit pe lume doua fetite siameze, unite in zona abdomenului. Deoarece starea bebelusilor dupa nastere era destul de grava, ei au fost transferati de urgenta la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitala, unde medicii specialisti le-au stabilizat functiile vitale.

Nou-nascutele sunt unite in zona toraco-abdominala pe o portiune de aproximativ 20 de centimetri, au cantarit la nastere impreuna 2.800 de grame, iar din primele analize efectuate fetele par a imparti acelasi ficat si aceeasi inima.

Cazul neobisnuit de la Pitesti nu este singular, in 2004 in Romania nascandu-se doua fetite siameze unite in zona craniului. {n prezent cele doua copile impreuna cu parintii lor se afla in America, cei din urma refuzand operatia din cauza riscului crescut ca cele doua sa moara in timpul interventiei. Acum, Anastasia si Tatiana Dogaru merg la scoala si duc o viata cat de cat normala, insa statisticile arata ca ele nu pot depasi varsta de 11 ani.

Doi ani mai tarziu, in 2006, la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova au venit pe lume doua siameze cu situatie asemanatoare cu cea din prezent de la Pitesti, respectiv cu o singura inima si un singur ficat, nou-nascutele rezistand in viata numai 10 zile.

In 2008, la Brasov, o adolescenta de 16 ani a adus pe lume doi baieti care imparteau aceeasi calota craniana, ei supravietuind numai 6 luni de la nastere.

Cel mai vechi caz de gemeni siamezi inregistrat in Romania dateaza din anii ’80, cele doua fetite nascute atunci unite in dreptul inimii traind si astazi datorita unei operatii realizate in Elvetia. Acum Lina si Gherghina au 26 de ani si traiesc in Spania, respectiv Italia.

Comentarii

comentariu

About the Author

-