Published On: lun, Dec 12th, 2011

Domnule presedinte,

Share This
Tags

Daca va iubiti cu adevarat tara, lasati partidele sa se descurce in privinta Acordului de Guvernanta Economica, nu le mai chemati la Palatul Cotroceni, ca stricati totul.

Inteleg ca presedintele doreste sa invite partidele la Palatul Cotroceni pentru consultari cu privire la modificarea Constitutiei si  cu privire la alte masuri ce decurg din acceptarea unui viitor Acord privind Guvernanta Economica.

Eu zic ca presedintele, daca iubeste tara asta, sa lase partidele in pace, sa nu le invite nicaieri. Ideea ca presedintele cheama partidele la sfat, ca un tatuc, ca el e gazda si ceilalti oaspeti, ca el vorbeste primul, in fata gazetarilor, eventual face câteva glume când da mâna cu invitatii si se taie in vorbe cu liderii opozitiei, s-a dovedit ca nu e cea mai potrivita solutie. Hotarât lucru, Palatul Cotroceni nu e un loc bun pentru consensul politic.

In anul 1999, in calitate de presedinte al Uniunii Fortelor de Dreapta, am semnat acordul politic intre partidele parlamentare privind demararea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Festivitatea a avut loc la Guvern, nu la Palatul Cotroceni, desi România avea si pe vremea aceea presedinte. Responsabilitatea elaborarii unui proiect de modificare a Constitutiei apartine exclusiv Parlamentului. Presedintele trebuie, in cele din urma, sa se supuna vointei  Camerelor legiuitoare.. Din acest motiv nu vad niciun motiv pentru care presedintele sa demareze aceste consultari. Dialogul politic trebuie sa aiba loc la Parlament, intre grupurile parlamentare ale partidelor reprezentate. In situatia in care partidele parlamentare nu se inteleg, abia atunci ele pot solicita arbitrajul  prezidential.

Asadar, domnule presedinte, daca vreti ca dialogul sa aiba succes, daca vreti sa nu introducem in dezbaterea dintre partide chestiuni care nu au de-a face cu Acordul european si cu managementul deficitelor, abtineti-va. Lasati ca fiecare sa-si faca treaba: partidele sa dialogheze, Parlamentul sa voteze si Guvernul sa aplice. In  cazul in care astea nu se vor intâmpla intr-un timp rezonabil  – desi inclin sa cred ca in acest mod sunt mai multe sanse – abia atunci Constitutia va mandateaza sa interveniti. Altminteri, chemându-le inainte ca ele sa-si fi facut treaba, lasati impresia ca ele, fara dumneavoastra, nu sunt in stare sa se descurce. si cu asta, am stricat, deja, totul.

Comentarii

comentariu

About the Author

-