Published On: mar, Dec 27th, 2011

Datini, obiceiuri, traditii

Share This
Tags

Iarna se dovedeste perioada cea mai bogata in sarbatori, atat laice, cat si religioase. Incepand cu Sfantul Ierarh Nicolae de pe 6 decembrie si pana la Boboteaza(6 ian.) si Sfantul Ioan Botezatorul, pe 7 ianuarie se considera generic sub denumirea de Sarbatorile de Iarna.

Daca ne vom intreba de ce in aceasta perioada se acumuleaza atat de multe sarbatori, dintre care ocupa un loc central, fiind cea mai importanta, anume Craciunul, Nasterea Domnului nostru Iisus Hristos si mai apoi Anul Nou cu specific laic, inclinam a crede ca o anume explicatie exista. Iarna se inscrie ca anotimpul cel mai sarac in lucrari agricole. In acest sezon, taranii sunt mai putin angrenati in munci specifice. Drept urmare, sezonul s-a dovedit propice relaxarii, sarbatorilor.

Acum copiii, tinerii, se pot bucura de cele mai multe datini, obiceiuri, traditii. Specialistii clasifica aceste datini de iarna ca fiind, unele de sorginte precrestina, pagane, altele religioase si, in fine, o a treia categorie, folclorice.

Ne vom opri mai pe indelete la obiceiul Plugusorului, anume in satul meu de bastina de pe meleaguri moldovene.

In ajunul Anului Nou se forma Plugul mare. Un plug taranesc avand cormana, brazdar si cotiga era impodobit sarbatoreste, se fixa pe el un brad ornate cu hartie colorata creponata. Boii ce se injugau la cotiga erau, la randul lor, impodobiti cu tot felul de pamblicute colorate in coarne si pe jug. Flacaii din ceata, imbracati in costume nationale, cu caciuli brumarii, cu bice care pocneau ca pusca, cu talangi, cu buhaie, faceau o harmalaie de nedescris.

Dintre flacai, o parte erau mascatii, ofiterul, fata, ursul, capra. Si o pornea ceata de colindatori, plugul cel mare din zori de zi de la un capat de sat sa aiba timp sa cuprinda toate gospodariile, caci era mare rusine sa nu primesti colindatorii cu cele urari de an nou cu bine, cu sanatate, cu belsug.

Iara noi, plodarimea satului, mergeam la urat, cate doi-trei, si fugeam de ne sfaraiau calcaiele din calea plugului mare, ca i se dusese buhul ca flacaii din ceata ii deposedau pe copii de toata agoniseala.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-