Published On: vin, Dec 16th, 2011

Ce se va intampla cu reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda?

Share This
Tags

Iata ce aflam ieri de la TVR:

“Doar 490 de centimetri era adancimea fluviului la Galati inregistrat, miercuri dimineata, cu peste doi metri mai jos decat nivelul obisnuit si cu  aproape opt metri mai putin decat in iunie 2010, cand s-a atins un nivel maxim. Situatia ingreuneaza nu doar navigatia, ci si transportul cu bacul dintre judetele Galati si Tulcea.”

Avand in vedere aceasta situatie, dar si prognozele meteo, situatia pare mai dificila decat in 2003. Atunci era in functiune un singur reactor si el a fost oprit. Acum functioneaza doua reactoare si eforturile de a pastra in functiune sistemele de racire sunt cu mult mai mari si necesita debite mai consistente.

Oprirea reactoarelor este o decizie dificila. Ele furnizeaza circa o cincime din productia de energie electrica. Oprirea lor poate avea consecinte dramatice pentru siguranta sistemului energetic. In acelasi timp, intarzierea unei decizii in ce priveste demararea procedurilor de oprire prezinta alte categorii de riscuri. Ministerul Economiei este dator cu o declaratie oficiala prin care opinia publica sa fie corect informata, atat in legatura cu posibilele riscuri, cat si cu alternativele in ce priveste decizia ce trebuie luata.

Comentarii

comentariu

About the Author

-