Published On: lun, Dec 19th, 2011

Cat costa un vot?

Share This
Tags

Daca este sa ne luam dupa gura targului, – si nu avem motive sa ne indoim, – scump, foarte scump! Se zice ca fiecare parlamentar de la Putere primeste cate o suta de mii de euro doar ca sa voteze proiectul de buget pe anul viitor.

Motiv sa ne indoim de acest adevar chiar nu avem, atata vreme cat insasi Opozitia a depus plangere penala pentru savarsirea infractiunii de dare/luare de mita.

Dupa mintea noastra( de bun simt) credem ca este un nou atentat grosolan la principiile democratiei. Si, la urma urmelor, de ce ar fi nevoie de o asemenea mituire? Ori “distinsii”(semnele citarii sunt intradins) s-au invatat cu narav si asteapta, la fiecare lege mai importanta, sa fie recompenseti pentru o asa-zisa fidelitate. Ori guvernul nu mai are incredere in propriii reprezentanti. Din doua una, daca n-o fi si a treia varianta, guvernul stie ca a ticluit un buget anapoda, fara temeiuri valide si doreste mort-copt sa obtina o aprobare.

In oricare din cele trei variante propuse, lucrurile nu sunt in ordine. Votul in parlament, daca socotim o minima democratie, trebuie sa reprezinte optiunea proprie a alesilor care sunt chemati sa sustina vointa populara.

Cum la noi, democratia este originala, cum la noi furtul de voturi este o practica nepedepsita de legea penala, nu stim daca demersul Opozitiei va fi incununat de succes. Inclinam sa credem ca va fi!

Tot raul spre bine, zice romanul optimist. In cazul in speta afirmam ca, in ce ne priveste, ne multumim si cu cincizeci de mii de euro pentru un vot la anul!

Hei, cine da mai mult?!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-