Published On: lun, Dec 19th, 2011

Campanii de prevenire a consumului de droguri in cluburile brailene

Share This
Tags

* Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila a prezentat activitatea pe anul 2011 in ceea ce priveste consumul si traficul de droguri in Judetul Braila

Pentru reducerea cererii de droguri, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Braila, a desfasurat pe parcursul anului 2011 mai multe campanii de prefenire a traficului cu droguri. Aceste proiecte au fost adresate in principal adolescentilor, ele derulandu-se in mai multe unitati de invatamant din Judet si Municipiu.

Printre aceste campanii se numara si proiectul „Dependenti de libertate” care are ca scop prevenirea consumului de substante etnobotanice prin informarea elevilor si a familiilor acestora, dar si a membrilor comunitatii. Extinderea fenomenului consumului de droguri este o problema majora cu care se confrunta societatea. Nici o comunitate nu este ocolita de acest fenomen si nici o structura sociala nu este suficient de bine protejata in fata consumului de droguri.

Copiii si adolescentii aflati in perioada de formare sunt cei mai expusi acestui pericol, pe de o parte datorita insuficientei maturizari, iar pe de alta parte datorita caracteristicilor specifice acestei perioade, in care viitorii tineri sunt in cautarea modelelor dupa care sa se conduca, cand se poate instala o stare de insecuritate si chiar anxietati ce pot conduce la consum de alcool, tutun si droguri ilicite.

Programul educativ „Adolescenta fara dependenta” a fost in parteneriat cu institutii de invatamant gimnaziale din Judetul Braila, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Braila si Scolile cu clasele I-VIII “Ion Bancila”, Chiscani, si “Mihu Dragomir”. Tot pentru adolescenti CPECA Braila a mai desfasurat campanii ca “Departe de tentația drogurilor”, “Capcanele adolescenței” sau “Drogul, intre adevar si iluzie”.

Alaturi de cei de la CPECA Braila au fost si Inspectoratul Scolar Judetean, Inspectoratul de politie Judetean, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala, Serviciul Public de Asistenta Medicala si Administrare a Creselor, Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Braila, Societatea Nationala de Cruce Rosie – Filiala Braila.

Segmentul de varsta cel mai expus consumului la nivel local este 17-30 ani, iar cele mai consumate tipuri de droguri ilicite sunt cannabis, rezina de cannabis si ecstasy.

Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate a pus trei cluburi brailene pe lista neagra in ceea ce priveste consumul si traficul de droguri si anume Clubul Bamboo, Understage si Rebel.

Singurul magazin de etnobotanice care mai functioneaza este cel din Varsatura al carui patron a fost atentionat de nenumarate ori si care urmeaza sa fie inchis odata cu intrarea in vigoare a Legii 194/2011 privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare.

Ana-Maria Niculescu

Comentarii

comentariu

About the Author

-