Published On: joi, Dec 15th, 2011

Brailenii de varsta medie sunt cei mai afectati de somaj

Share This
Tags

In primele 11 luni ale anului, in urma activitatilor desfasurate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, pentru mai mult de  10550 persoane au fost intreprinse masuri active, iar rezultatul aplicarii acestor programe a fost ca 5622 dintre ele au dobandit statutul de persoana ocupata, reusind sa-si gaseasca o slujba.

Printre masurile active initiate de institutie pentru persoanele care au solicitat un loc de munca s-au numarat informarea, consilierea si orientarea profesionala, servicii de medierea muncii, cursuri de formare profesionala, completarea veniturilor salariale ale somerilor care se incadreaza inainte de expirarea somajului,  stimularea mobilitatii fortei de munca si prime de incadrare pentru incadrarea absolventilor.

Mai mult, locurile de munca pe care au fost incadrati someri cu varsta de peste 45 ani, someri care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale, someri care mai au trei ani pana la pensie, persoane cu handicap, persoane marginalizate conform Legii nr.116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, au fost subventionate de catre Ministerul Muncii. In aceeasi maniera, a fost stabilita ca masura activa si subventionarea locurilor de munca pentru incadrarea absolventilor din institutii de invatamant.

Analizand structura pe grupe de varsta a persoanelor ocupate prin Programul de Ocupare a Fortei de Munca al A.J.O.F.M. Braila, se observa ca ponderea cea mai ridicata este detinuta de persoanele ocupate cu varsta intre 35-45 ani, iar 14,3% aveau varsta sub 25 ani, 21,9% varsta intre 25-35 ani, 33,1% incadrandu-se in intervalul 35-45 ani.

In acelasi timp, o pondere foarte ridicata o reprezinta persoanele cu varsta mai mare de 45 ani, respectiv 30,7%. In ceea ce priveste structura solicitantilor raportata la nivelul de pregatire, 11,5 % dintre persoane aveau un nivel de pregatire primar, 25,6% un nivel de pregatire gimnazial, 31,9% nivel de pregatire profesional/scoala de arte si meserii,  22,2% un nivel de pregatire liceal /postliceal si doar  8,8% cu nivel de pregatire universitar. Din cifrele facute publice de AJOFM Braila, rezulta astfel ca aproape trei sferturi dintre persoanele solicitante aveau un nivel de pregatire profesionala cuprins intre scoala primara si cea liceala sau de arte si meserii. Dintre persoanele ocupate, 31,3% erau reprezentate de femei, iar 68,7 de barbati, in timp ce 24,9% din total proveneau din mediul rural si 75,1% din mediul urban.

La finalul primelor 11 luni ale anului 2011, in evidenta Agentiei teritoriale Braila se aflau inregistrati 7297 someri, cu 4337 persoane mai putin decat la aceeasi data a anului anterior. Structura acestora pe niveluri de pregatire s-a prezentat astfel: 75,2% sunt someri cu nivel de pregatire primar, gimnazial si profesional/scoala de arte si meserii, 16,5% cu nivel de pregatire liceal /postliceal si 8,3% cu nivel de pregatire universitar. Din totalul somerilor aflati in evidentele AJOFM Braila, la data de 30 noiembrie 2011, femei sunt 40,2%, iar barbati 59,8%. Procentul somerilor indemnizati este 26,4%, iar al somerilor neindemnizati de 73,6%. Potrivit analizei, erau 59,4% someri din mediul rural si 40,6% din mediul urban, astfel ca rata somajului inregistrata la 30 noiembrie 2011, la nivelul judetului Braila, a fost de 5,41%.

Comentarii

comentariu

About the Author

-