Published On: vin, Dec 2nd, 2011

Bancorex – datorii de un miliard de dolari la bugetul statului

Share This
Tags

Creantele Bancorex, cea mai mare banca a Romaniei de la sfarsitul anilor ‘90, sunt estimate la un miliard de dolari. Procesul inceput de statul roman pentru recuperarea enormei sume dateaza inca din anul 1999, insa la momentul respectiv s-a gasit o solutie de salvare a bancii, prin fuziunea acesteia cu Banca Comerciala Romana (BCR).

La mai bine de zece ani de la inceperea formalitatilor de recuperare a creantei, nici acum suma nu a intrat in bugetul statului, iar justificarile autoritatilor sunt mai degraba pentru copiii de gradinita: nu au fost bani pentru timbre postale si plicuri, iar executorii au primit unele informatii eronate, care ar fi incetinit procesul de recuperare.

“Activitatea de valorificare a creantelor din portofoliul AVAS a fost afectata de o serie de greutati, dintre care exemplificam: lipsa fondurilor pentru efectuarea deplasarilor în teritoriu pentru identificarea bunurilor debitorilor, instituirii de sechestre, afisari de titluri executorii si lipsa sumelor necesare transmiterii corespondentei în termen (comunicari de titluri executorii, ordine de poprire, corespondenta specifica desfasurarii licitatiilor publice)”, se arata intr-un document al Guvernului.

Conform datelor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), creanta de aproximativ 1,1 miliarde de dolari reprezinta suma datoriilor a peste 600 de firme, bani cu titlu de creanta Bancorex. Potrivit listei AVAS din anul 2009, in topul firmelor cu cele mai mari datorii erau Sanca Impex Bucure]ti cu 57,9 milioane dolari, Ulco Bucuresti cu aceeasi suma si Azochim Savinesti, cu 31,3 milioane de dolari.

Comentarii

comentariu

About the Author

-