Published On: mie, Dec 21st, 2011

Alocutiune

Share This
Tags

Simpozionului Omagial consacrat Revolutiei Romane din decembrie 1989 organizat de Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989

Ziua de 20 decembrie are semnificatia ei. A fost ziua primei victorii inregistrate de revolta populara de la Timisoara cand, prin iesirea masiva in strada a muncitorilor din intreprinderile industriale si, apoi, practic, a intregii populatii, s-a pus capat incercarilor de reprimare a miscarii din zilele anterioare – 17-18 decembrie, prin interventia armatei. Armata a fost obligata sa se retraga in cazarmi – s-a constituit Frontul Democratic, care a proclamat orasul liber – Timisoara. Propun sa pastram un moment de reculegere in memoria eroilor Timisoarei, ca si a tuturor eroilor Revolutiei Romane din decembrie 1989.

Coincidenta face ca, in urma cu putin timp, sa fi incetat din viata Vaclav Havel, fostul presedinte al Cehoslovaciei si al Republicii Cehia. A fost, fara indoiala, figura proeminenta nu numai a revolutiei savarsite de poporul cehoslovac – pe care el a denumit-o “Revolutia de Catifea”, ci si figura de prim-plan a anului revolutionar 1989, care a marcat nu doar istoria tarilor noastre, prin prabusirea sistemului comunist, ci intreaga evolutie a lumii contemporane.

Ii aducem, si cu acest prilej, omagiul nostru, insotit de sentimentele de prietenie care au unit, de-a lungul istoriei, popoarele noastre.

Va rog sa-mi permiteti cateva consideratiuni legate de acest moment aniversar.

Se desfasoara in intreaga tara manifestari de omagiere a acestui moment de istorie nationala si de cinstire a eroilor Revolutiei Romane.

In acelasi timp, trebuie sa constatam cu tristete, pe de o parte, dar si cu indignare, ca unii, inclusiv unele publicatii – precum “Adevarul”, “Romania Libera” sau “Evenimentul zilei” – isi permit o veritabila campanie negativa, de contestare a revolutiei, de denigrare si calomniere a celor ce si-au asumat atunci si riscuri si raspunderi. Din nou se vehiculeaza tot felul de aberatii si false dileme: daca a fost revolutie sau lovitura de stat – vadind, bineinteles, si lipsa de cultura, pentru ca, cele doua concepte nu sunt substituibile.

O revolutie poate fi declansata si de o lovitura de stat, dar nu i se poate substitui. O revolutie nu presupune neaparat violenta. Pe buna dreptate, V. Havel a vorbit despre o “revolutie de catifea”. Importanta este natura schimbarii si nu modul de infaptuire a ei. Revolutia inseamna o schimbare radicala a relatiilor politice din societate. Asta s-a petrecut in 1989 in toate tarile din zona – trecerea de la dictatura la democratie, de la sistemul de monopol politic – partid-stat, spre pluralism politic, alegeri libere si libertate de exprimare si manifestare.

Particularitatea Revolutiei Romane a constat in imposibilitatea acestor transformari pe cale pasnica, asa cum s-a intamplat in celelalte tari, datorita caracterului dur al dictaturii instaurate de Ceausescu, care a apelat la reprimarea sangeroasa a miscarilor de contestare. Aceasta a determinat, insa, caracterul radical al miscarii populare, care a dus la rasturnarea lui Ceausescu.

Semnificativa este incercarea denigratorilor revolutiei, de a pune in discutie legitimitatea noii structuri de putere aparute dupa fuga dictatorului, respectiv a Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Precum se stie, acesta s-a transformat in CPUN, la inceputul lunii februarie, prin atragerea reprezentantilor partidelor – care au aparut in cursul lunii ianuarie, in contextul creat de Decretul-Lege adoptat de CFSN la 31 decembrie 1989, privind cadrul legal a constituirii de partide.

Legitimarea rezultatelor revolutiei si a partidelor aparute intre timp a fost asigurata prin scrutinul popular din timpul alegerilor libere din mai 1990.

Cea mai condamnabila actiune este incercarea denigratorilor de a pune pe seama celor ce si-au asumat raspunderea preluarii puterii, in conditiile dramatice ale noptii de 22 decembrie 1989, a victimelor diversiunii armate declansate in seara zilei respective, tocmai pentru a impiedica constituirea noii structuri de putere! Se incearca acreditarea ideii ca diversiunea terorista ar fi fost inventata de cei ce ne-am constituit in Consiliul Frontului Salvarii Nationale, care ar fi fost pregatiti si organizati dinainte. Ceea ce, din pacate, nu a fost adevarat. Ar fi fost un avantaj daca ar fi existat posibilitatea organizarii din timp a unei asemenea actiuni a unei structuri pregatitoare. Dar, acest lucru nu a fost posibil si nu s-a produs. De aici, caracterul improvizat al acestei aparitii, ca si al izbucnirii revoltei populare.

Iar corolarul tuturor acestor nascociri – revolutia ar fi fost de inspiratie straina, KGB-ul ar fi dirijat-o; un autor formuland chiar cea mai aberanta formula: “In 22 decembrie ne-am intors sub cizma sovietica”.

Ce argumente pot sustine asemenea aberatii!?

Nu conteaza  – logica oricarei ….. este de a fi fara logica. Cu cat aberatia este mai mare, cu atat mai bine. Important este sa se repete la infinit!

Specularea nemultumirilor populare, legat de inrautatirea conditiilor de viata, pentru a contesta Revolutia Romana, mergand chiar pana la “reabilitarea” ceausismului – si mentinerea actualei guvernari.

Nu am de gand sa intru in polemica, acum, pe seama acestor campanii!

Cred, insa, ca, indiferent de intentiile sustinatorilor lor (cu un scop evident politic), ele capata, in esenta, un caracter antinational.

ION ILIESCU

Comentarii

comentariu

About the Author

-