Published On: joi, Dec 8th, 2011

Alianta pentru o Romanie Curata nu este de acord cu comasarea alegerilor locale si parlamentare

Share This
Tags

Alianta pentru o Romanie Curata se pronunta categoric impotriva comasarii alegerilor locale si parlamentare la sfarsitul anului 2012, cu atat mai mult cu cat o astfel de decizie importanta se doreste din nou a fi impusa prin asumarea raspunderii Guvernului si spune ca procedura corecta ar fi fost deschiderea de negocieri asupra acestui subiect pentru a se ajunge la un consens cat mai larg.

Reprezentantii Aliantei spun ca este contrar bunei practici stabilite de Consiliul Europei a se aduce modificari importante legislatiei electorale in mod unilateral si cu mai putin de un an inainte de data acestora. Comasarea ar crea un abuz prin sfidarea regulilor democratiei si ar antrena tot statul in campanie electorala, la sfarsit de an. Intr-o astfel de campanie ar fi implicati toti primarii, consilierii locali, Presedintii de Consilii Judetene, parlamentarii plus multe institutii abilitate sa supravegheze si gestioneze intregul proces electoral, inclusiv Politia si Jandarmeria. Nu trebuie ignorat nici riscul afectarii procesului electoral prin producerea unei confuzii in randul electoratului obligat sa foloseasca un numar mult mai mare de buletine de vot.

Exista, de asemenea, riscul scaderii gradului de transparenta, deoarece comasarea celor doua tipuri de alegeri poate influenta si mecanismul de finantare a partidelor politice, mai ales ca sumele folosite pentru fiecare campanie in parte nu se vor putea identifica distinct. Daca s-ar fi dorit neutilizarea bugetului local sau central pentru campania electorala, aceste alegeri ar fi trebuit stabilite in ianuarie 2013 – ca o dovada ca domnii candidati nu sunt interesati sa foloseasca banii publici pentru ca nu ar fi avut timp sa atace bugetele noi -, nicidecum ele sa fie plasate la sfarsitul anului 2012. Or, campania electorala ar trebui sa se faca din banii proprii ai candidatilor si partidelor, nicidecum amestecand resursele bugetelor locale sau de stat.

Alaturi de Alianta pentru o Romanie Curata, si alte nume importante ale societatii civile impartasesc aceeasi opinie privind alegerile comasate: Societatea Academica din Romania, CNS Cartel ALFA, Academia de Advocacy, Centrul Roman de Politici Europene, Alma Mater, Asociatia Edu-Cer, Asociatia Salvati Bucurestiul, Societatea Timisoara, Centrul pentru Jurnalism Independent sau Asociatia Pro-Do-Mo.

Comentarii

comentariu

About the Author

-