Published On: mar, Dec 27th, 2011

Agricultorii romani, din ce in ce mai interesati de ramura eco

Share This
Tags

In anul 2011, numarul agricultorilor care s-au axat pe ramura ecologica a crescut de trei ori fata de anul 2010, insumand acum aproximativ 10.000 de operatori active in sistem. Astfel, in 2010 in Romania existau circa 3.800 de operatori care desfasurau activitati de agricultura ecologica, iar cresterea subventiilor acordate acestui domeniu va face ca numarul agricultorilor certificati ecologic sa se dubleze pana la inceputul lui 2012.

Reprezentantii Ministerului Agriculturii au indemnat intotdeauna operatorii mici sa se asocieze pentru a avea mai multa influenta pe piata, datele arata ca majoritatea operatorilor care si-au redirectionat activitatea spre ramura ecologica sunt fermieri mici, care detin suprafete de teren de pana la 20 de hectare sau 3-5 vaci de lapte, 50-100 de oi sau 10 stupi de albine.

Presedintele Asociatiei Operatorilor din Agricultura Ecologica, Bio-Romania, a declarat ca aceasta crestere exponentiala a numarului de agricultori ecologici se datoreaza subventiilor alocate de la Guvern pentru aceasta ramura, respectiv 3 milioane de euro in 2011 si 4,5 milioane de euro in 2012.

Interesul pentru desfasurarea acestui tip de agricultura a crescut foarte mult deoarece, in functie de numarul de animale pe care operatorul le creste in microferma sa sau de suprafata de pamant lucrata, agricultorul primeste o subventie de minimum 1.500 de euro, suma care poate ajunge la 6.000 de euro daca efectivul de animale sau stupina sunt mai mari.

Tocmai de aceea, reprezentantii asociatiilor ecologice din tara se asteapta ca in acest ritm, cu din ce in ce mai multi agricultori care intra in sistemul de certificare eco, la sfarsitul anului 2012 pe piata romaneasca sa avem aproximativ 20.000 de operatori ecologici, adica dublul fata de acest an.

In acelasi timp, exporturile de produse eco din Romania au crescut in fiecare an, in 2010 cifra ajungand la nivelul record de 100 de milioane de euro, fata de numai 80 de milioane de euro in 2009.

La nivel european, tara cu cea mai mare suprafata cultivata bio este Spania, cu 1,33 milioane de hectare de pamant, urmata de Italia cu 1,1 milioane de hectare, iar in plan global, Statele Unite ale Americii conduc detasat in topul profiturilor realizate din agricultura eco, cu 25 de miliarde de euro in 2009, dar analistii spun ca americanii ar putea fi surclasati in viitorul apropiat de mari puteri precum China sau India.

Comentarii

comentariu

About the Author

-