Published On: mar, Dec 20th, 2011

“Armele” democratiei

Share This
Tags

Nu stiu ce analist de pe aiurea si-a exprimat nelamurirea vis-à-vis de poporul roman care nu a reactionat nici macar cu o zi de greva cand i s-a taiat salariul cu 25 la suta. Drept sa spun, nici eu nu inteleg!

Revolutia din decembrie, care a insemnat, mai mult decat orice, castigarea libertatii de exprimare si democratia de tip occidental, a oferit maselor largi si “armele” cu care sa-si apere drepturile. In principiu, acestea sunt: dreptul la greva, manifestatiile de strada, pichetari, marsuri de protest, mitingurile. Toate acestea sunt forme legale prin care se exercita democratia, atunci cand cei vremelnic aflati la putere derapeaza si incalca flagrant drepturi si libertati cetatenesti.

Pe langa acestea, o alta “arma” ce ar trebui sa-si manifeste eficienta, este stampila purtand inscriptia “votat”. De aceasta “arma” se poate beneficia doar o data la patru ani, potrivit Constitutiei.

Ce s-a intamplat in cele peste doua decenii de la Revolutie?!S-a intamplat ca populatia a devenit din ce in ce mai timorata, din ce in ce mai pasiva, din ce in ce mai ingaduitoare cu abuzurile, cu nedreptatile puterii.

Fenomenul este cu atat mai inexplicabil, cu cat prin trecerea timpului ar fi fost normala o adancire a culturii democratiei.

Se pare,insa, ca poporului roman ii lipseste, – si spun asta cu mare durere in suflet, – tocmai factorul coagulant al masurilor democratiei care se numeste SOLIDARITATE. Dupa parerea noastra, fara de solidaritate, fara de empatie, fara convingerea propriei puteri, democratia se duce de rapa.

Sa luam exemplu de la Occident! Acolo, la o manifestatie de protest participa milioane de oameni. Autoritatile sunt obligate sa tina cont de parerea maselor.

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-