Published On: mie, Noi 2nd, 2011

Vor deficit bugetar mic, dar spun ca e greu de atins valoarea zero

Share This
Tags

* Deficitul bugetar apare atunci cand cheltuielile statului depasesc incasarile *In Romania, deficitul bugetar a crescut constant in ultimii ani: in 2006 deficitul a fost de -1,7% din PIB, in 2007 a fost de -2,6%, 2008 -5,7%, 2009 -8,5% si 2010 -6,4%.

Parlamentarii din comisiile economice sustin necesitatea unui deficit bugetar cat mai mic, dar spun ca nu se poate atinge valoarea zero, mai ales in conditiile actuale, ei afirmand, pe de alta parte, ca prudenta invocata de seful statului inseamna cheltuieli limitate in contextul anului electoral.

Secretarul Comisiei de buget finante a Camerei Deputatilor, Nicolae Bud a declarat ca trebuie sa se tinda spre un deficit bugetar zero, mentionand insa ca este greu de crezut ca Romania se poate descurca, in acest moment, fara un deficit minimal. Intrebat daca Romania ar putea avea deficit zero, Nicolae Bud a spus: “Nimic nu e imposibil! Si cam acolo ar trebui sa tindem, spre un deficit zero, adica sa avem un buget echilibrat”.

El a aratat insa ca orice modificare a politicii fiscale trebuie sa aiba ca obiectiv principal mentinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu si lung “si cat mai aproape de zero, pe cat e posibil”. “Mi-e greu sa cred ca la acest moment Romania se poate descurca fara un deficit minimal”, a adaugat Nicolae Bud.

Deficit bugetar zero, o iluzie

La randul sau, fostul ministru al Sanatatii, deputatul PNL Eugen Nicolaescu, membru in Comisia de Buget a Camerei, a declarat ca este o iluzie atingerea unui deficit bugetar zero intr-o perioada de criza in care cresterea economica este sub semnul intrebarii. “E o iluzie sa poti sa ajungi intr-o perioada de criza, intr-o perioada in care cresterea economica este pusa sub semnul intrebarii, la deficit zero. Sigur ca se poate ajunge la orice, problema este ce sacrifici. Iar eu cred ca in felul acesta se sacrifica principalele domenii pentru care oricum ar trebui bani mai multi: sanatatea, educatia si investitiile. Daca vor sa-si bata joc de toate acestea, este posibil si asa ceva”, a spus Nicolaescu.

El a afirmat ca bugetul pe 2012 este mai mult o “momeala” decat un buget prudent. “Cred ca anul 2012, fiind un an electoral, se incearca a fi mai degraba o momeala bugetul pe 2012 decat un buget prudent, pentru ca nu are cum sa fie un buget prudent cand ni se spune ca o sa avem crestere economica probabil undeva la 2% – dar probabil o sa fie la 1% – o sa avem un deficit bugetar mai mic de 2% – probabil se va duce catre 1% – deci, cu alte cuvinte, cheltuieli foarte multe reduse. N-o sa avem in prima parte a anului niciun fel de crestere salariala sau pe pensii, dar e posbil sa o facem in partea a doua a anului, adica dupa 1 iulie 2012, desi legea interzice acest lucru”, a spus Nicolaescu.

Guvernul se foloseste de “demagogie si falsitate”

Nicolaescu a criticat Guvernul ca se foloseste de “demagogie si falsitate” atunci cand trateaza aceasta tema. “Totul este demagogie, este falsitate, este smechereala tipica Guvernului Boc pentru ca ei nu vor atinge niciuna din tinte si o sa vedeti cum, inainte de campania electorala, se vor da bani in stanga si in dreapta ca sa cumpere voturi”, a spus deputatul PNL.

La randul sau, deputatul PSD Catalin Nechifor, membru al Comisiei de buget din Camera Deputatilor, a declarat ca deficitul bugetar pe 2012 ar putea fi si zero, in conditiile in care investitiile de stat ar fi rationalizate, iar colectarea taxelor ar fi imbunatatita. Nechifor a afirmat ca principala preocupare a Guvernului nu trebuie sa fie neaparat legata de dimensiunea deficitului bugetar, ci de finantarea acestuia. “Nu cred ca are prea mare importanta daca deficitul este mai mic sau mai mare sau chiar zero. Problema este cum il finantezi, pentru ca in acest moment Romania se imprumuta pe banca interna si pe cea internationala la dobanzi mari, de peste 7%. In aceste conditii, protejarea PIB si a indicatorilor macroeconomici obliga Guvernul la un deficit cat mai mic, dar a carui finantare costa mult”, a spus deputatul PSD. Acesta a apreciat ca, teoretic, deficitul bugetar pentru 2012 ar putea fi si zero, insa a amintit ca toate prognozele de crestere economica anuntate in anii recenti au fost ratate. “O metoda de a tine deficitul intr-o zona rezonabila este realizarea de investitii de stat in afara clientelei politice, prin care s-ar asigura obtinerea unor preturi mult mai mici, implicit reducerea cheltuielilor. In plus, ar trebui imbunatatita colectarea taxelor si impozitelor. In al treilea rand, trecerea unei bune parti din economia subterana in zona fiscalizata ar asigura un surplus de venituri la buget si astfel s-ar putea merge pe un deficit scazut”, a afirmat deputatul PSD.

Basescu face confuzie intre deflatie si dezinflatie

Nechifor a declarat ca termenul “prudenta” folosit de Traian Basescu este greu de inteles, in conditiile in care presedintele face confuzie intre deflatie si dezinflatie. “Din 2009 suntem cu centura de siguranta montata de Traian Basescu, prin acordul cu FMI. Acum este greu sa intelegem ce inseamna prudenta de care vorbeste. Prudenta in fata cui? Romania nu este in situatia de a fi atacata. Nu este clar ce este prudenta lui Basescu. Mai ales ca din ce in ce mai multi analisti economici din strainatate vorbesc de necesitatea renuntarii la masuri de austeritate si de trecerea la stimularea consumului, care ar avea o dinamica pozitiva mai mare in plan economic”, a spus deputatul PSD.

La randul sau, presedintele Comisiei de buget a Senatului, Ovidiu Marian, a declarat ca nu crede ca Romania poate ajunge la un deficit bugetar zero. “Nu cred ca putem ajunge la un deficit zero, dar putem merge pe un deficit mic, eu stiu de 3% sau 2,7%”, a spus Ovidiu Marian.

Comentarii

comentariu

About the Author

-