Published On: mie, Noi 16th, 2011

Uniunea Europeana ne mareste salariile

Share This
Tags

Avand in vedere ca in Romania aproximativ un sfert de milion de oameni se afla sub pragul saraciei, beneficiind de venitul minim garantat de 350 de lei, rezolutia Uniunii Europene privind combaterea acestui flagel pare sa aduca o raza de speranta.

Astfel, actul normativ al Uniunii Europene cere ca venitul minim al unui cetatean sa fie de 60% din venitul mediu al tarii membre a Uniunii, iar in aceste conditii angajatii din Romania care sunt remunerati cu salariul minim garantat ar primi in jur de 200 de lei in plus.

Deoarece in prezent venitul mediu in Romania este in cuantum de 1424 lei, salariul minim ar trebui sa ajunga la cuantumul de 840 de lei.

Potrivit cifrelor Parlamentului European, in 2010 peste 20% dintre cetatenii Uniunii Europene se confruntau cu problema saraciei, iar 42 de milioane de persoane din Europa traiau in conditii extreme. In spirit comparativ, in Franta salariul minim este de 1365 de euro, in timp ce in Romania este de aproape 160 de euro, iar in Marea Britanie 1085 de euro. Chiar si tari puternic afectate de criza economica, precum Spania sau Grecia, ofera salarii mult mai mari, de 748, respectiv 876 de euro.

Tara cu cel mai mare salariu minim garantat din Europa este Luxemburg, cu fabuloasa suma de 1757 de euro, si ramane un paradis fiscal unde vantul crizei aproape ca nici nu a adiat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-