Published On: joi, Noi 3rd, 2011

Tariceanu: Nu vreau sa vad serviciile secrete ajungand sa faca ce facea fosta Securitate

Share This
Tags

Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat in plenul Camerei, in contextul dezbaterii legii lui Cezar Preda privind securitatea nationala, ca nu doreste ca serviciile secrete sa ajunga sa faca “ceea ce facea inainte fosta Securitate”.

“Romania a devenit o tara democratica, o tara moderna! Nu acceptam niciun pas indarat, nu vreau sa mai vad in Romania serviciile secrete sa faca ceea ce facea inainte fosta Securitate. Sa fie clar! Nu ne jucam cu astfel de lucruri si ar trebui si voi sa fiti constienti ca lucrurile acestea se pot intoarce intr-o buna zi impotriva voastra, a fiecaruia”, le-a spus Tariceanu deputatilor prezenti in plen. El a facut aceste precizari dupa ce a cerut dezbaterea in Camera Deputatilor a proiectului de lege initiat de catre Cezar Preda (PDL) privind securitatea nationala, pentru ca documentul sa nu fie adoptat tacit. “Acest pachet de legi poate sa aduca o atingere serioasa ordinii constitutionale de astazi. Este in discutie, de asemenea, un alt element la care noi tinem foarte mult, si anume libertatile fundamentale ale cetateanului. Nu putem sa acceptam toate aberatiile care sunt trecute in acest pachet de legi in asa fel incat sa mergem pe adoptare tacita”,a spus Calin Popescu Tariceanu. Lucrarile Camerei Deputatilor au fost suspendate miercuri dupa ce reprezentantii opozitiei s-au certat cu presedintele de sedinta, Ioan Oltean (PDL), nemultumiti ca acesta nu a permis dezbaterea proiectului de lege initiat de Cezar Preda pe tema securitatii nationale. Proiectul de lege initiat de Cezar Preda a fost criticat de opozitie, care doreste eliminarea unor prevederi care, in opinia reprezentantilor PSD si PNL, ar limita drepturile si libertatile cetatenesti. Singurii care nu au dorit dezbaterea proiectului au fost deputatii PDL, pozitie exprimata de Mircea Toader. In absenta unei dezbateri a proiectului acesta va fi adoptat tacit de Camera Deputatilor si va fi trimis Senatului. Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Camera Deputatilor o initiativa legislativa care prevede ca “ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale”, cu unele conditii, proiectul provocand reactia opozitiei, care sustine necesitatea respingerii actului normativ. Initiativa lui Preda vizeaza modificarea si completarea unor legi privind securitatea nationala. Unul dintre articolele proiectului mentioneaza ca ofiteri anume desemnati ai SRI pot fi numiti in calitate de organe de cercetare penala speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului si cu avizul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, competente sa efectueze urmarirea penala in conditiile si pentru infractiunile date in competenta acestora potrivit Codului de procedura penala.

Opozitia a criticat proiectul de lege

si fostii ministrii ai Justitiei Valeriu Stoica si Monica Macovei (PDL) au afirmat ca nu sustin initiativa legislativa a lui Cezar Preda. SRI apreciaza initiativa deputatului Cezar Preda de modificare si completare a unor legi privind securitatea nationala, a declarat seful Biroului de presa al Serviciului, Sorin Sava, mentionand ca notiunea de organ de cercetare penala speciala, folosita in proiect, nu este una noua. Directorul SRI, George Maior, a declarat ca problema cercetarilor speciale s-a interpretat gresit la nivelul dezbaterii, el precizand ca acestea vizeaza lucratorii din cadrul SRI, care sunt cetateni romani militari, iar aceasta competenta o are orice serviciu de informatii din UE.

Comentarii

comentariu

About the Author

-