Published On: lun, Noi 21st, 2011

S-a umplut paharul. Dascalii din Teleorman au incetat activitatea

Share This
Tags

Cursurile din mai multe scoli din Teleorman au fost suspendate ieri, in urma unui protest spontan declansat de profesorii nemultumiti ca nu si-au mai primit salariile de trei luni.

Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant – filiala Teleorman, Ioan Predescu, a declarat ca in urma actiunii de protest a dascalilor, activitatea de predare din mai multe unitati scolare a fost perturbata si chiar intrerupta, elevii fiind nevoiti sa plece acasa mai devreme decat de obicei. Constantin Amarie, inspectorul general din cadrul Inspectorarului Scolar Judetean Teleorman, a fost instiintat de catre directorii a doua licee din localitate ca in cele doua unitati cursurile au fost suspendate ca urmare a nemultumirilor profesorilor, motiv pentru care elevii au fost trimisi acasa. In replica, conducerea ISJ a cerut profesorilor sa se intoarca la catedre, deoarece actiunea lor nu este legala, iar lasarea copiilor nesupravegheati poate duce la aparitia unor situatii grave.

Profesorii reclama, pe langa neplata la timp a salariilor, si conditiile in care sunt nevoiti sa stea alaturi de elevi, deoarece in multe scoli a fost sistata furnizarea agentului termic din cauza neplatii datoriilor. Din acelasi motiv, ieri urma sa fie oprita si furnizarea energiei electrice, situatia in scolile din Teleorman devenind cu adevarat grava.

Presedintele Federatiei “Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat intr-un comunicat ca profesorii au incetat activitatea incepand de ieri, nemultumiti ca nu isi primesc salariile si ca nu au caldura in scoli, si ii gaseste vinovati pe reprezentantii din teritoriu ai Guvernului, care nu trateaza aceasta situatie cu seriozitatea cuvenita: “Federatia Sindicatelor din Invatamant «Spiru Haret» cere imperativ reprezentantilor Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) sa intervina, in regim de urgenta, pentru rezolvarea acestor probleme deosebit de grave care afecteaza atat salariatii din invatamant, cat si elevii si parintii. Precizam faptul ca intreaga responsabilitate pentru situatia existenta se datoreaza indiferentei cu care Guvernul si reprezentantii acestuia in teritoriu trateaza sistemul de invatamant si pe beneficiarii acestuia”.

Pe data de 14 noiembrie, 100 de profesori din Turnu-Magurele au protestat in fata Prefecturii din Municipiu, pe motiv ca din cauza Prefectului care a atacat in contencios-administrativ actul normativ referitor la bugetul orasului, conturile au fost suspendate, iar salariile profesorilor nu pot fi platite.

O zi mai tarziu, pe data de 15 noiembrie, peste 500 de cadre didactice din judetul Teleorman au protestat pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Alexandria, motivand aceeasi neplata a salariilor pe ultimele trei luni.

Prefectul de Teleorman, Teodor Nitulescu, i-a invitat pe reprezentantii protestatarilor la discutii, insa acestia l-au chemat sa vorbeasca in fata multimii adunate, propunere refuzata, desigur, de prefect. Se pare ca citatul lui Negruzzi, “Prosti, da’ multi!”, mai da inca fiori unora dintre conducatorii nostri …

Comentarii

comentariu

About the Author

-