Published On: vin, Noi 11th, 2011

Romania are 100.000 de copii analfabeti si alti 400.000 care nu merg la scoala

Share This
Tags

La sfarsitul anului 2010, Romania avea 100.000 de copii care nu stiau sa scrie si sa citeasca, iar alti 400.000 nu erau inclusi in niciun sistem de invatamant, public sau privat.

Cifrele sunt infricosatoare, in special in contextul situatiei dificile in care se afla in prezent sistemul de invatamant romanesc. Gradul de alfabetizare a populatiei este un indicator important in ceea ce priveste nivelul si conditiile de trai dintr-o anumita tara, iar acest numar foarte mare al copiilor care nu stiu sa scrie si sa citeasca nu ne face deloc cinste.

Si mai grav este faptul ca aproape jumatate de milion de copii nici macar nu merg la scoala, ceea ce denota nivelul scazut de educatie pe care acestia il vor avea la maturitate. Majoritatea parintilor acestor copii dau vina pe saracie, ca principal impediment in educatia celor mici, iar acest lucru vine in contextul in care, cel putin teoretic, invatamantul preuniversitar in Romania este gratuit. Cu toate acestea, nevoile unui copil care merge la scoala sunt multe si costisitoare: rechizite, uniforma, pantofi de sport, materiale auxiliare cerute de profesori s.a., ca sa nu mai vorbim de perfomanta, unde cursurile de excelenta nu sunt deloc accesibile pentru multi dintre parinti.

Consecinta unui nivel scazut de alfabetizare la multi copii de varsta scolara este ca acestia vor fi, treptat, marginalizati si exclusi din societatea normala, intrand pe taramul obscur al delincventei juvenile si apoi al infractionalitatii generale.

Intre timp, avem cel mai mic buget din Europa alocat Educatiei, iar multe cadre didactice se gandesc serios sa se reorienteze in privinta carierei si chiar sa se recalifice.

Comentarii

comentariu

About the Author

-