Published On: vin, Noi 4th, 2011

Romania – tara clanurilor

Share This
Tags

In fiecare dimineata, jurnalele de stiri incep cu relatarea fie a unui caz de retinere din lumea interlopilor, fie de perchezitii la casele diversilor membri de clanuri, fie cu o interventie in forta, undeva in tara, in acelasi registru. M-am ingrozit zilele trecute vazand ce au putut face niste camatari din Ialomita unor familii care le-au cazut in plasa.

Clanurile mafiote sau de interlopi au devenit “parte” din viata noastra de zi cu zi. Sunt ca niste vecini enervanti, cu care tot mai multi tind sa se obisnuiasca. Ei bine, ar fi o greseala fatala ca cineva sa lase parazitul sa se dezvolte in corp.

Dincolo de realitatea strazii, avem discursul diversilor domni si doamne, in frunte cu „Zeus”, care ne vorbesc despre reforme. Poate si inflorirea acestor clanuri este un rezultat al reformei. Al unei reforme in care politicul acapareza tot si se foloseste de aceste grupari in interes propriu. Nu este ciudat ca seful SRI ne spune ca a sesizat existenta acestor clanuri in mai toate judetele, dar din actiunea de pe teren a altor institutii acest lucru nu se vede? Nu se vede, oare, pentru ca militantii de campanie autentici au fost inlocuiti de baieti cu fesuri negre si boxuri in loc de pliante electorale? Nu stiu, este o intrebare.

Certitudinea pe care o am eu, fiind, cred, in asentimentul celor mai multi dintre romani, este ca gruparile despre care vorbesc au devenit puternice in ultimii ani. O astfel de putere si nepasare fata de reactia institutiilor nu poate aparea decat daca „baietii buni” au garantia ca nimic sau, in orice caz, nu prea multe li se pot intampla.

Ar mai fi un motiv. In Romania, au inceput sa revina „veteranii” plecati peste granite, dupa ce lucrurile s-au deteriorat in Europa. Infractionalitatea a luat-o in sens invers, iar institutiile in loc sa fie pregatite, au fost „lucrate” de la varf sa fie exact pe dos. Ce pretentii mai poti avea de la politisti care au ajuns astazi sa aiba ratele la banca mai mari decat veniturile sau tot de la politisti carora li se cere sa inchida ochii la una sau la alta, daca mai vor sa isi pastreze slujba? Absolut niciuna.

PS: Consider inacceptabila tacerea institutiilor abilitate fata de actul de vandalism si intimidare politica, care s-a petrecut la finalul saptamanii trecute, la sediul USL din Curtea de Arges. Din informatiile pe care le am, acolo nimeni „nu vede” si nimeni „nu aude”, chiar daca exista inregistrari video despre ce si cum s-a intamplat.

Comentarii

comentariu

About the Author

-