Published On: mar, Noi 15th, 2011

Reforma din Sanatate isi arata “rezultatele”

Share This
Tags

In ciuda opiniilor rautacioase la adresa fostului ministru al Sanatatii, Cseke Attila, reforma initiata de domnia sa in sistemul sanitar isi arata si “rezultatele”. Indepartati de ideea de comasare a spitalelor, de lipsa echipamentelor profesionale si de salariile de toata jena, tot mai multi medici romani parasesc tara in favoarea unor tari europene care chiar apreciaza pregatirea romanilor si pentru asta sunt dispuse sa le ofere salarii chiar si de zece ori mai mari si un mediu de lucru ireprosabil.

De la inceputul anului si pana in prezent, peste 2000 de medici romani au renuntat la sistemul sanitar romanesc si s-au orientat spre spitale de nivel european din tari precum Franta, Marea Britanie sau Italia. Firmele straine care vin la noi pentru a recruta medici si personal medical prezinta oferte de nerefuzat, comparativ cu ce se ofera in Romania. De exemplu, un medic rezident care activeaza intr-un spital romanesc primeste pentru munca sa dintr-o luna infima suma de 300 de euro, in timp ce pe acelasi post, dar intr-un spital din Germania, el va primi minim 2.500 de euro. Adica de aproape zece ori mai mult.

Plecarea in masa a medicilor romani pare ca ii ingrijoreaza numai pe cetateni, care se tem ca in cativa ani vor ramane fara medici, si mai putin pe autoritati, care chiar indeamna spre asa ceva, spun ele, in virtutea liberei circulatii a fortei de munca din interiorul Uniunii Europene.

De ce ar fi un motiv de ingrijorare, din moment ce alesii nostri stiu cum arata spitalele romanesti numai pe dinafara, ei preferand clinicile din strainatate pentru tratarea diferitelor afectiuni?

Comentarii

comentariu

About the Author

-