Published On: mar, Noi 1st, 2011

Padurea Stejaru din Braila este in pericol de a fi defrisata

Share This
Tags

*13 hectare din padurea Stejaru, judetul Braila, sunt in pericol de a fi defrisate, a dezvaluit ziarul Obiectiv Braila. Un grup de investitori doresc sa ridice in zona respectiva un complex sportiv si rezidential. Chiar daca pana acum zona de padure a ramas intacta deoarece constructorii nu au primit avuzul de mediu, reprezentantul investitorilor spera ca avizul sa fie obtinut in maxim sase luni altfel risca sa piarda o finantare de cateva milioane de euro.

Infobraila se alatura demersului colegilor nostri de la la ziarul Obiectiv si va prezinta, in continuare, rezultatul anchetei acestora. Mai mult, reporterii nostri vor continua investigatiile legate de acest subiect, urmand sa declansam campania “Salvati Padurea Stejaru!”.

Grupul de interese care intentioneaza sa defriseze o parte din padurea Stejaru, pentru a construi in locul copacilor taiati un complex sportiv si rezidential, face in continuare demersuri pentru a-si atinge tinta. Deocamdata, singura piedica in calea acestei intentii este faptul ca inca nu s-a obtinut acordul de mediu. Pentru obtinerea avizului din partea autoritatilor de mediu trebuie un studiu de impact corespunzator. Se pare ca firma angajata de investitori sa realizeze acest studiu nu a facut fata cerintelor, motiv pentru care s-a renuntat la serviciile sale. Astfel, societatea “Ceprohart” Braila a fost inlocuita cu cativa experti bucuresteni in domeniu. Reprezentantul investitorilor care vor sa defriseze 13 hectare din padurea Stejaru, Gheorghe Periverzof, ne-a declarat ca expertii din Bucuresti au marele merit ca discuta direct la Ministerul Mediului, asfel incat documentele sa fie intocmite in conformitate cu cerintele legale, pentru a nu mai fi respinse de Agentia pentru Protectia Mediului Braila.

In luna aprilie a acestui an, grupul de lucru constituit la nivelul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Braila nu a acceptat varianta raportului de mediu intocmita de firma angajata de investitori – “Ceprohart” SA -, solicitand sa i se adauge mai multe precizari. Nici pana in momentul de fata dosarul nu a fost completat conform cerintelor legale, astfel incat sa se poata da avizul de mediu pentru defrisarea suprafetei de padure.

Sefi din fruntea Primariei, rude ale investitorilor

Dupa cum v-am mai informat, pe lista initiatorilor proiectului, asa cum apare ea in varianta raportului de mediu intocmit de firma “Ceprohart” SA Braila, nu figureaza nume de foarte mare notorietate pe plan local. Sunt 14 persoane care nu s-au facut remarcate pana in prezent nici in mediul de afaceri, nici in cel politic. Este vorba despre Virgil Voicu, Ionel si Gabriela Stanila, Alexandra Periverzof, Cristian-Jean Mirza, Leonard Mirza, Laurentia Mirza, Otilia si Cristian Nita, Elena si George Iurov, Costel Guruianu, Valentin si Gina Chisoceanu. De remarcat, totusi, faptul ca printre initiatorii proiectului se afla rude ale unor personaje politice care ocupa in prezent functii importante in administratia locala. Astfel, Elena Iurov este sora actualului viceprimar Alexandru Danaila, iar Otilia Nita este sora lui Mircea Fudulaiche, secretarul general al Primariei Braila si fost subprefect al judetului.

Cum este posibil ca padurea Stejaru sa poata fi defrisata

Terenul pe care vor sa construiasca cei 14 investitori nu mai face parte din fondul silvic al statului de aproape trei ani, de cand a trecut in proprietate privata. Dupa cum ne explica, in luna aprilie a acestui an, conducerea Directiei Silvice Braila, reiese ca schimbul de proprietate s-a facut in baza unui articol al Legii 2047/2005, declarat neconstitutional intre timp. Lucrurile au stat in felul urmator: in 2008, Manuela Carmen Toma, din Bucuresti, mostenitoarea mosierului brailean Mihalache Petrescu, a cerut sa i se reconstituie dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 31,5 ha teren forestier. Inainte de nationalizarea comunista, Mihalache a avut un trup de padure in zona localitatii Cuza Voda. Respectiva padure nu mai exista la ora formularii cererii de retrocedare, asa incat solicitantei trebuia sa i se dea teren forestier pe alt amplasament. Directia Silvica Braila a oferit spre compensare o suprafata impadurita aflata pe teritoriul comunei Stancuta, in apropierea vechii locatii. Mostenitoarea a refuzat, insa, pe motiv ca stramosul sau a avut o padure de salcam, iar Directia Silvica ofera in schimb plop si salcie, specii mai putin valoroase.

Plecand de la aceasta motivare, Carmen Toma l-a mandatat pe Gabriel Romica stefan sa solicite Comisiei Judetene de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Braila un amplasament situat in extravilanul comunei Chiscani, mai exact 31,5 ha din trupul padurii Stejaru. Raspunsul respectivei comisii a fost favorabil, insa Directia Silvica s-a opus, considerand ca nu e normal ca punerea in posesie sa se faca pe o suprafata situata la 50 km de amplasamentul initial al proprietatii revendicate.

Mai trebuie mentionat si faptul ca Gheorghe Periverzof, cel care reprezinta interesele grupului de investitori, a fost implicat si in procesul de revendicare a unei portiuni din cladirea Teatrului “Maria Filotti”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-