Published On: joi, Noi 24th, 2011

Oamenii sunt rai, omul este bun

Share This
Tags

Aceasta zicere profunda si filosofica apartine lui Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), celebru filosof iluminist, pedagog, scriitor si compozitor francez.

Daca ne aplecam cu destula convingere si intelegere asupra sensurilor ascunse ale zicerii sale, mai mult ca sigur, vom descoperi adevaruri nebanuite. In primul rand, se va remarca adanca cunoastere a sufletului uman, mai apoi se intrevede dragostea fata de oameni, fara de care intreaga lui filosofie s-ar descarca de sensuri.

In “Discurs asupra inegalitatii dintre oameni” (1755) si “Contractul social” (1762), Jean-Jacques dezvolta conceptiile sale despre om si societate, raporturile de interdependenta, idealizand “starea naturala” in care oamenii sunt liberi si egali. Omul este “bun de la natura”, societatea fiind aceea care il corupe.

El gaseste ca sursa principala a inegalitatii dintre oameni se afla in aparitia proprietatii private. Sau, cum am zice astazi, in repartitia inechitabila a bunurilor sociale, a produsului intern. Observand, cu atentie, evolutiile postdecembriste de la noi, inclin sa cred ca filosofia rousseaueana isi pastreaza vivacitatea, chiar daca unele din idealurile sale nu si-au gasit, inca, realizarea in planul concretului.

Si ma refer aici la conceptia potrivit careia poporul este suveran si propunea ca ideal de stat, republica patriarhala, in care cetatenii ar putea aproba in mod direct legile. Se poate observa ca Rousseau nu opta pentru existenta partidelor politice de diferite orientari doctrinare.

In fine, se cuvine a reaminti ca ideile acestei filosofii, cum ar fi cele privitoare la egalitate si fraternitate, au influentat si ideologia pasoptista din Tarile Romane. De asemenea, este de remarcat si faptul ca principiul revenirii la natura si ideea primordialitatii sentimentelor omenesti in raport cu ratiunea sunt de perfecta actualitate, sunt redescoperite in zilele noastre, atribuindu-li-se noi valente.

Iata in ce consta perenitatea unor conceptii umaniste, caci, in adevar, oamenii ar fi rai, dar omul este bun!

JENICA CHIRIAC

Comentarii

comentariu

About the Author

-