Published On: mar, Noi 29th, 2011

O sabie noua pentru eroina de la Marasesti

Share This
Tags

* Statuia Ecaterinei Teodoroiu, vandalizata in urma cu ceva timp, va avea de la 1 Decembrie o noua sabie *

Ridicata in memoria eroinei care s-a jertfit pentru apararea patriei, in luptele de la Marasesti din Primul Razboi Mondial, opera sculptorului Vasile Ionescu-Varo, statuia Ecaterinei Teodoroiu a fost dezvelita, in 1928, cu prilejul implinirii unui deceniu de la Marea Unire din 1918. Piedestalul, realizat din beton si acoperit cu placi de marmura alba, este format dintr-o baza masiva, patrulatera, surmontata de un trunchi de piramida, ornat la partea superioara cu un brau de frunze de stejar, avand inaltimea de 5,4 m.

Ca urmare a unui act de vandalism, intruchiparea eroinei Ecaterina Todoroiu a ramas fara sabia din bronz, autoritatile brailene s-au vazandu-se nevoite sa reintregeasca aspectul statuii cu o sabie noua.„Ziua de 1 decembrie o vom desfasura anul acesta, ca si manifestare, in Casa Tineretului, iar buchetele de flori le vom depune la statuia Ecaterinei Teodoroiu. Am facut alta sabie, pentru ca pe cea disparuta nu am mai gasit-o, si o vom pune inapoi pana pe 1 decembrie. Este adevarat ca era din bronz, dar cantarea pana in 2 kg. Nu stiu ce se putea face cu ea?!”, a declarat primarul Aurel Simionescu. Ironizand situatia de fata, unii au propus autoritatilor sa faca inca o sabie de rezerva.

Statuia realizata in ronde-bosse, turnata in bronz si inalta de 1,90 m, o prezinta pe eroina in uniforma militara, tinand in mana dreapta o sabie. La baza statuii sunt prezentate o casca militara si un vultur cu aripile intinse. Pe placa de marmura de pe piedestal este inscriptionat: „Sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, cazut in luptele de la Marasesti in august 1917“.

Comentarii

comentariu

About the Author

-