Published On: lun, Noi 21st, 2011

Noi masuri de stimulare acordate somerilor

Share This
Tags

*A.J.O.F.M. Braila a acordat in primele 10 luni ale a.c., stimulente pentru 643 persoane in valoare de 332555 lei, din care 356 sunt solicitari in primele 10 luni ale a.c.

Aceste masuri de stimulare sunt reglementate de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, se adreseaza persoanelor care primesc indemnizatie de somaj si/sau absolventilor, in cazul in care se angajeaza  pentru program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni. Masurile active de stimulare adresate solicitantilor de loc de munca, se acorda la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Completarea veniturilor salariale poate fi solicitata de catre persoanele care primesc indemnizatie de somaj, provenite din munca, in conditiile in care se angajeaza, pentru program normal de lucru, pe o perioada mai mare de 12 luni. Aceasta consta intr-o suma lunara, neimpozabila, reprezentand 30 % din cuantumul indemnizatiei de somaj si se acorda de la data angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care solicitantii erau indreptatiti sa primeasca indemnizatie de somaj, daca solicitarea se inregistreaza in termen de maxim 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatia de somaj ca urmare a angajarii.  Nu beneficiaza de completarea veniturilor salariale persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au avut raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani. La nivelul judetului Braila, in primele 10 luni ale a.c., 318 persoane au solicitat acordarea acestei masuri active.

STIMULAREA MOBILITATII FORTEI DE MUNCA

Prima de instalare, neimpozabila, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data instalarii. Se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul. Prima de incadrare, neimpozabila, egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta,  in vigoare la data acordarii. Se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil. Aceste prime se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui. {n primele 10 luni ale a.c. 11 persoane, din judetul Braila, au solicitat acordarea primelor privind mobilitatea fortei de munca.

PRIME DE INCADRARE PENTRU ABSOLVENTI

Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data incadrarii. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii. Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii. Un numar de 27 absolventi au solicitat, in primele 10 luni ale a.c. acordarea primelor de incadrare, din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Comentarii

comentariu

About the Author

-