Published On: mar, Noi 29th, 2011

Jumatate dintre romani cred ca alegerile sunt fraudate

Share This
Tags

Conform unui studiu recent al Fundatiei Soros, cetatenii romani se tem de fraudare cand vine vorba de alegeri electorale. Astfel, multi dintre ei cred ca rezultatul votului nu ilustreaza perfect vointa electoratului, deoarece scrutinul este influentat intr-o anumita directie.

Mai mult, o alta grija care ii preocupa pe romani este introducerea votului electronic si prin corespondenta, deoarece acestea sunt metode simple de fraudare a rezultatului unui vot. De aceea, 63% dintre romani nu vor vot electronic, iar 59% nu sunt de acord cu votul prin corespondenta.

Prezenta din ce in ce mai redusa la vot in Romania poate fi pusa si pe seama acestor temeri, avand in vedere ca unul din doi romani nu crede in corectitudinea alegerilor din tara noastra.  Datele culese de cercetatorii Fundatiei mai releva faptul ca mai mult de trei sferturi din cei intervievati nu cunosc cu exactitate pe ce data vor avea loc alegerile din 2012, si tot cam atatia nu stiu nici macar candidatii propusi pentru castigarea Primariei din localitatea unde domiciliaza.

In ceea ce priveste modalitatea de alegere a primarilor, 53% dintre respondenti sunt de acord cu alegerea primarului la finalul unui singur tur de scrutin, iar 20% cred ca aceasta nu este o schimbare buna in sistemul electoral. Sistemul uninominal si majoritar de vot este sustinut de tot mai multi romani, respectiv 32%, in timp ce actualul sistem, uninominal si proportional, mai este preferat de numai 12% din cetatenii cu drept de vot.

Comentarii

comentariu

About the Author

-