Published On: vin, Noi 18th, 2011

IPP critica Legea Asistentei Sociale

Share This
Tags

Institutul de Politici Publice (IPP) este singura organizatie neguvernamentala care a avut un reprezentant prezent la sedinta Comisiei de Munca in momentul votarii proiectului legii asistentei sociale. Cu aceasta ocazie, IPP a adus un numar de 49 de amendamente la acest act normativ, dintre care numai zece au fost adoptate.

Totusi, reprezentantii Institutului spun ca aceasta lege este necesara, dar ca Guvernul a omis aspecte importante atunci cand a inceput elaborarea ei, si anume faptul ca nu se incurajeaza asistenta sociala specializata si activa si reformarea sistemului actual de ingrijire, bazat in prezent pe centre rezidentiale mari.

Astfel, cel mai important amendament adus de catre Institutul de Politici Publice se refera la posibilitatea persoanelor cu dizabilitati de a beneficia de ingrijire specializata in cadrul unor servicii comunitare, declarandu-se ferm impotriva continuarii finantarii centrelor rezidentiale din actualul sistem. In schimb, IPP este de acord cu reducerea numarului de beneficii sociale si cu determinarea persoanelor apte de munca sa isi gaseasca o slujba, si vrea ca pe viitor persoanele care au nevoie de ingrijire speciala sa primeasca aceasta asistenta numai de la specialisti pregatiti in domeniile specifice.

IPP a mai propus si anularea subventiei pentru îngrijitorul personal – actualmente membru al familiei persoanei cu nevoi – si incurajarea, pe baze competitive – ca activitatea de asistenta sa fie prestata de entitati care dispun de specialisti pregatiti sa ofere cel mai bun sprijin pentru cresterea calitatii vietii beneficiarilor.

Un punct deosebit de important pe care Institutul de Politici Publice il urmareste in cadrul dezbaterilor din Parlament se refera la modul de finantare a serviciilor sociale, IPP declarandu-se pentru cofinantare, respectiv atat din partea autoritatilor locale, cat si de la administratia centrala.

IPP spera ca discutiile dintre Putere si Opozitie sa ajunga la un rezultat benefic pentru administratiile locale, care in prezent se confrunta cu mari probleme privind bugetul asistentei sociale, si ca in cel mai scurt timp sa se dea votul final pe seama acestui proiect de lege.

Comentarii

comentariu

About the Author

-