Published On: mie, Noi 16th, 2011

ICCJ a hotarat in favoarea indemnizatiilor individuale pentru gemeni si tripleti

Share This
Tags

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis luni recursurile formulate in interesul legii de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Colegiul de Conducere al Curtii de Apel Iasi.

Astfel, de acum inainte, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului se va acorda pentru fiecare copil in parte, indiferent daca provine dintr-o sarcina unica, gemelara, de tripleti sau de multipleti.

In acest sens va fi modificata Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 148/2005, pe viitor indemnizatia lunara pentru cresterea copilului prevazuta de art. 1 alin. 1 din OUG acordandu-se individual, pentru fiecare copil nascut din astfel de sarcini multiple. Deoarece in practica judecatoreasca nu a existat o viziune unitara cu privire la cuantumul indemnizatiei privind sarcinile multiple, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis irevocabil ca aceasta sa se acorde individual.

Astfel, in cazul dosarelor din contencios administrativ avand ca obiect contestatiile privind modul de acordare a acestor indemnizatii, instantele s-au pronuntat in mod diferit, atat cu privire la cuantumul acestor drepturi, cat si cu privire la posibilitatea acordarii lor pentru fiecare copil in parte.

In motivarea deciziei sale, Curtea Suprema a sustinut ca actul normativ trebuie sa vina in sprijinul cresterii natalitatii la nivel national, precum si pentru reducerea fenomenului de abandon al copiilor. Mai mult, este determinat de necesitatea imbunatatirii echilibrului social-economic al familiei.

Dupa cum se poate observa cu usurinta, instanta suprema statueaza ca beneficiarul final al acestei legi este copilul nou-nascut, iar prin acordarea unei singure indemnizatii chiar si daca sarcina era una multipla, se ajungea la o discriminare nejustificata intre copiii nascuti.

Astfel, odata cu intrarea in vigoare a actului normativ modificat, indemnizatia de crestere a copilului se va acorda pentru fiecare dintre copiii nascuti din sarcini gemelare sau multiple, indiferent de contributia de asigurari sociale a parintilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-