Published On: mie, Noi 30th, 2011

Guvernul ne lasa si fara medicamente

Share This
Tags

* din cauza PDL-UNPR-UDMR nu vom mai putea nici macar cumpara anumite medicamente din farmacii * “potrivit ordonantei, pacientii sunt cei sanctionati in cazul neplatii taxei de clawback de catre producatori”, a declarat deputatul PNL Diana Tusa *

Saptamana aceasta, pe ordinea de zi a Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor s-a aflat – din nou – Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unei contributii pentru finantarea unor cheltuieli din domeniu sanatatii, pe scurt, proiectul prin care se introduce taxa de clawback. “Despre taxa de clawback s-a vorbit mult in ultimii ani. S-au dat chiar si doua ordonante de urgenta, neaplicabile insa. Astfel, desi se reclama urgenta (sic!),  statul roman nu a incasat niciun leut nici in urma OUG 104/2009 si nici in urma OUG 77/2011’, scrie deputatul Diana Tusa pe blogul personal.

“Am sa incep cu cea mai grava prevedere a acestei legi, urmand ca celelelate sa le detaliez in postari viitoare. Astfel, potrivit ordonantei, pacientii sunt cei sanctionati in cazul neplatii taxei de clawback de catre producatori. Practic,daca producatorul – persoana juridica nu plateste, sanctiunea este – nici mai mult, nici mai putin – eliminarea medicamentelor din lista medicamentelor cu sau fara contributie persoanla, folosite in tratamentulambulatoriu, in tratamentul spitalicesc si pentru medicamentele utilizate in cadrul serviciilor medicale acordate in alte unitati sanitare, sau, dupa caz, eliminarea medicamentelor din lista denumirilor comerciale si a preturilor de decontare a medicamentelor care se acorda bolnavilor cuprinsi in cadrul programelor nationale de sanatate. Cu alte cuvinte, daca producatorul nu plateste statului taxa impusa – din oricare motiv -, statul nu se indreapta impotriva producatorului, ci tot impotriva bolnavului, pacientului, pe care il lipseste de posibilitatea de a achizitiona anumite medicamente! Mai trebuie sa precizez ca la intrebarea, fireasca, adresata reprezentantului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ce se intampla cu bolnavi a caror viata depinde de administrarea unui medicamentul sau altul si cum s-au gandit sa puna alt medicament inlocul celui eliminat, nu am primit decat ridicari de umeri”, explica Diana Tusa.

“Daca vom ramane sau nu fara medicamente, vom vedea luni. Astazi, Comisia de Sanatate din Camera a respins aceasta prevedere aberanta. Decizia finala va fi luata insa, asa cum spuneam, lunea viitoare mai intai in Comisia de Buget-Finante (rapotul este comun in acest caz), iar apoi in plen unde stiti si voi cum se voteaza”, a conchis deputatul PNL.

Comentarii

comentariu

About the Author

-