Published On: mie, Noi 23rd, 2011

Frica pazeste bostanaria

Share This
Tags

Ne gasim, intr-adevar, intr-o situatie cu totul stranie. Romanii ne spun: “Scapati-ne de ei!” Ei nu ne spun: “Hai sa scapam de ei!”, de parca noi, cei din opozitie, am fi un fel de hingheri care trebuie sa alergam, cu betele in mana, dupa cotarle.

Apoi, multi spun: opozitia nu face nimic! Intr-un anumit fel, ajungem sa platim si noi costurile guvernarii, pentru ca nu facem nimic sa oprim actele guvernarii. Trebuie, insa, sa acceptam una dintre regulile democratiei: opozitia chiar nu poate face nimic altceva in democratie decat sa demaste, sa protesteze, sa voteze impotriva, sa creeze alternative. Nu stiu exact ce se asteapta romanii sa facem in Parlament: sa-i luam de guler pe reprezentantii majoritatii, sa-i defenestram ca la Praga acum aproape patru sute de ani… In sala Parlamentului nici macar nu sunt ferestre prin care sa-i aruncam…Ca sa nu mai vorbim ca atunci cand chiar vrem s-o facem, adica sa le explicam romanilor de ce presedintele ar trebui suspendat, multora, brusc, li se face teama si spun ca e o mare greseala a opozitiei sa ceara asa ceva…

Opinia publica este destul de inerta, iar societatea civila este lipsita de consistenta. Multi oameni se tem sa se impotriveasca, au vazut ce s-a intamplat cu politistii ori cu profesorii care au protestat. In plus, presiunile de tot felul sunt mult mai dure acum, sindicatele sunt slabite, iar liderii lor sunt amenintati, asociatiile patronale organizeaza simpozioane in loc sa aiba revendicari.

Desi o ducem atat de rau, in Romania nu am avut nicio perioada atat de linistita din punct de vedere sindical. Am zice ca e o adevarata pace sociala. Vorba lui Melescanu: In alte tari europene daca vezi pe strazi cinci sute de mii de oameni, inseamna ca e un miting de protest. In Romania, daca vezi cinci sute de mii de oameni la un loc, inseamna ca e hram.

Lipsa de reactie a romanilor e cu atat mai stranie cu cat frauda politica e evidenta. Actuala opozitie a castigat – daca socotim voturile luate impreuna – alegerile din 2008. PNL si PSD ar fi avut majoritate absoluta. Actuala majoritate e rezultatul unei imense josnicii, produs direct al votului uninominal, in care zeci si zeci de parlamentari de pe listele PNL si PSD au trecut la PD ori s-au aciuat in aceasta nascocire penibila si rusinoasa in acelasi timp, care se cheama UNPR.  La drept vorbind, cand unii isi manifesta neincrederea ca o sa reusim sa dam jos acest Guvern nu o fac din argumentul ca PD va castiga alegerile, ci  mergand pe ideea ca PD va cumpara si va santaja iarasi parlamentarii USL.

Am ajuns atat de jos cu imaginea despre noi insine incat ne putem imagina, cu aer de credibilitate, orice nefacuta si orice nemaiauzita. E o vorba la romani: frica pazeste bostanaria. Daca mai merge asa, doar cu bostanii o sa ramanem. Avem noroc, a fost un an agricol bun. Dumnezeu ne-a binecuvantat si cu frica, si cu bostani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-