Published On: mar, Noi 15th, 2011

Finlanda ajuta Romania sa adere la spatiul Schengen

Share This
Tags

Dupa ce initial Finlanda si Olanda au votat impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen in 2012, Finlanda ne intinde o mana de ajutor propunandu-ne un compromis, acela al unei aderari in doua etape.

Ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb, a declarat ca se are in vedere mai intai eliminarea restrictiilor privind frontierele maritime si aeriene incepand cu luna martie 2012, atat pentru Romania cat si pentru Bulgaria, urmand ca tema frontierelor terestre sa fie discutata abia in luna iulie.

“Vom incerca sa ne asiguram ca sistemul Schengen este etans si ca vor fi iindeplinite conditiile pentru solutionarea problemelor legate de infractionalitatea internationala, statul de drept si combaterea coruptiei”, a explicat Stubb.

Dupa intalnirea din 10 noiembrie dintre cancelarul german Angela Merkel si presedintele Romaniei Traian Basescu, posibilitatea aderarii etapizate initial propuse de Franta si Germania devine din ce in ce mai realizabila.

Presedintia Uniunii Europene, detinuta acum de catre Polonia, a amanat pentru data de 22 septembrie votul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, deoarece statele membre nu au ajuns inca la un consens, evitand astfel luarea unei decizii negative.

Comentarii

comentariu

About the Author

-