Published On: lun, Noi 7th, 2011

Festivalul “Chira Chiralina” – CINSTE LOR!

Share This
Tags

* Braila a avut parte de unul dintre cele mai importante evenimente culturale, festivalul de muzica folk “Chira Chiralina”, organizat la initiativa Consiliului Judetean, impreuna cu Centrul de Creatie

In cele trei zile de week-end, Casa Tineretului, care a gazduit acest spectacol de mare insemnatate la nivel national, a rasunat in acordurile de chitara si vioara, incantandu-i atat pe spectatori, dar si pe telespectatori. Festivalul “Chira Chiralina” a insemnat competitie, armonie a sunetelor, accentuarea specificului naturii umane, mesaje artistice revelatoare si nu in ultimul rand talent, dedicatie si buna dispozitie.

Aplauze si admiratie pentru tinerii interpreti

Prima seara din cadrul festivalului de muzica folk, “Chira Chiralina”, a adus pe scena zece concurenti, foarte talentati, care si-au demonstrat maiestria prin cantecele interpretate, care au incantat urechile publicului.

Spectacolul a debutat cu un scurt discurs al presedintelui Consiliului Judetean, prin care a evidentiat succesul pe parcursul celorlalte editii anterioare ale acestui festival, nascut din initiativa lui Gheorghe Bunea Stancu, concurentii au fost incurajati, iar apoi spectatorii si telespectatorii au fost rugati sa tina un moment de reculegere pentru cel ce a fost odata marele poet Adrian Paunescu.

Primul concurent al serii de vineri a fost grupul Viceversa, cu melodiile “Ajutor” si “Frica”, urmat de Mihai Boicu si Eugen Tobos, Bivoleanu Elena si Sara Costinas, trupa Icarus, Chapeau Bas, Carouri, Sidor Alexandra, Zapartan Roxana, Norbert Schek si Cosmin Vaman.

In cea de-a doua seara a spectacolului, s-au intrecut alte noua trupe venite din toate colturile tarii, si anume: Folk & Roll, care a interpretat melodiile “Oda Trubadurului” si “ Forme de nisip”, ploiesteanul Adrian Radulescu, care a impresionat publicul si juriul prin doua cantece de dragoste, “Nebune nopti” si “Teama”, Descantec, Sorin Mircea Preda, Maria Sgarcitu, Dakart, care a starnit furtuni de aplauze cu melodiile “ Tampla samadaului” si “Inia Dinia”, Ionut Mangu, din Cluj, care prin “ Fantezii duminicale” si “La rascruce” a invitat ascultatorii sa-si regaseasca linistea sufleteasca, Anca Bilciurescu si George Covaci, cu melodiile “A mai plecat un inger” si “Copacul ucis”, cantec compus ca o forma de protest impotriva defrisarilor fara masura din Romania.

Recitaluri de exceptie in fiecare seara a festivalului

Spre finalul fiecarei seri, iubitorii de muzica folk au putut asculta, timp de aproape o ora melodiile unora dintre cei mai renumiti artisti ai acestui gen de musica.

Seara de vineri s-a incheiat prin concertul trupei Totusi, urmat de spectacolul de divertisment pe note muzicale, oferit de Radu Pietreanu si Mihai Napu, unul dintre componentii grupului Totusi. Sambata, o alta personalitate a muzicii folk romanesti a reusit sa ridice publicul in picioare, Victor Socaciu, care a avut o contributie semnificativa si la crearea unei traditii in Braila, festivalul “Chira Chiralina”. In ultima seara a festivalului, dupa gala laureatilor, a urmat recitalul lui Vasile }eicaru ale carui cantece, de dragoste, de dor sau de omagiere, au furat tuturor cate un zambet de pe buze.

Competitia a fost acerba

Talentul concurentilor si sensibilitatea pieselor interpretate au adus juriul in fata unei situatii dificile, acestora fiindu-le destul de greu sa nominalizeze castigatorii.

Cei nouasprezece concurenti intrati in competitie s-au luptat pentru a castiga unul dintre cele trei premii speciale puse in joc, in valoare de 1000 de lei, premiul trei, 1500 de lei, premiul doi, 2000 de lei, premiul intai, 2500 de lei sau marele premiu, de 5000 de lei. Din juriu au facut parte: Titus Andrei, Alex Rebenco, }tefan Stanescu, Dorin }ipos si Bujor Macrin.

In urma deliberarii juriului, unul din premiile pentru virtuozitate instrumentala a fost acordat trupei “Chapeau Bas” deoarece “bogatia limbajului sonor a implinit poetica versurilor si a servit la cel mai inalt nivel mesajul artistic”, dupa cum a declarat cantautorul Dorin Sipos. Al doilea premiu pentru virtuozitate instrumentala a fost acordat lui Norbert Schek, din Baia Mare. Pentru cea mai buna creatie a fost premiata trupa Icarus, cu melodia “ Tu si toamna”, iar premiul special s-a dus la Alexandra Sidor, care prin cantecul “Apel” a incercat sa cheme oamenii la actiune, dorind schimbarea situatiei deplorabile in care se afla Romania in prezent.

Premiul al treilea a fost castigat de George Covaci, cu melodia “Copacul ucis”, premiul al doilea a fost inmanat trupei Dakart, iar premiul intai a fost castigat de Adrian Cosmin Vaman.

Marele premiu, in valoare de 5000, a fost inmanat de presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu lui Norbert Schek, pentru melodia “Orasul meu”.

Cinste lor

Festivalul “Chira Chiralina” a fost o reusita datorita organizatorilor, care au incercat an de an sa promoveze valorile culturale din folkul romanesc, datorita concurentilor, care au sensibilizat publicul si juriul cu mesajele cantecelor lor si nu in ultimul rand datorita publicului venit in numar foarte mare, penrtru a face ca aceasta traditie sa continue. “ Vreau sa va multumesc pentru faptul ca gustati muzica folk, ca ati fost alaturi de noi in aceste momente importante din viata culturala braileana”, a declarat Gheorghe Bunea Stancu, presedintele Consiliului Judetean.

Acesta spera ca in anii urmatori evenimentul va fi unul de si mai mare amploare, incercand sa aduca in randul concurentilor si interpreti din tarile vecine.

Comentarii

comentariu

About the Author

-