Published On: vin, Noi 4th, 2011

Fara osanale

Share This
Tags

Prin osana (substantive feminin) se intelege, uneori ironic, la plural, aclamatii, cuvinte de lauda, de preamarire. Traitorii in deceniile comuniste stiu foarte bine la ce ne referim, caci cultul personalitatii (altminteri combatut cand era vorba despre altcineva!) conducea invariabil la cele mai desuchete osanale. Din “cel mai iubit fiu al poporului”, “cel mai…” si, iarasi, “cel mai…” nu-l mai scoteau presa, televiziunea, radioul. Propaganda demagogica, exagerata de preamarire ascundea uneori chiar adevaratele calitati sI merite.

Am spus-o si o repet, exacerbarea laudativa, impovararea cu cele mai inalte merite si calitati, concentrarea intr-un singur personaj  a tot ce are mai de pret intreaga omenire a adus, mai degraba, de servicii imagini Romaniei in lume.

(Intr-un studiu despre dictatura, mentionau ca una dintre etapele instaurarii ei o onstituie tocmai aceasta adulare perpedua a “marelui conducator”).

Am exprimat sI parerea ca adeziunea larga populara la evenimentele din ’89 isi are sorgiunea intr-o “satietate politica”. Personal simteam ca ”fac explozie” de cate ori auzeam “osanalele” proferate (in sensul de “spuse”) cu diferite prilejuri oficiale ori mai putin oficiale.

Acum, dupa mai bine de doua deceni de asa zisa democratie si libertate, acum cand, noul limbaj de lemn condemna, cu vehlementa, regimului communist, deci si daunatorul cult al personalitatii, suntem nevoiti sa constatam ca viermele autodularii se insenineaza in sufletele unor conducatori. Ei si intreaga lor gasca de aplaudaci pun la stalpul infamiei orice jurnal, orice post de radio, orice televiziune care nu se aliniaza tendintei generale, corului mixt ce infometeaza, pe alte voci, dar cu acelati continut mult condanatele osanale comuniste.

PaI, sa avem pardon! Ori laie ori balaie! “Satietatea politica” duce invariabil la schimbare, sa se stie!

Jenica Chiriac

Comentarii

comentariu

About the Author

-