Published On: mar, Noi 8th, 2011

Detinutii de la Penitenciarul Braila vor urca pe scena Notarra

Share This
Tags

*Opt persoane private de libertate de la Penitenciarul Braila vor juca maine pe scena teatrului Notarra, in cadrul Festivalului MultiArt pentru detinuti

De luni, in Bucuresti se desfasoara Festivalul MultiArt pentru Detinuti, in cadrul caruia a fost selectata si trupa de teatru de la Peniteniarul Braila.

Trupa de teatru “Zvic” a  Penitenciarului Braila, formata din 8 persoane private de libertate (aflate in executarea unor pedepse private de libertate in regim deschis si semideschis) a demonstrat ca are calitati  actoricesti. S-a demonstrat acest lucru prin faptul ca, din cele 25 de unitati penitenciare inscrise, in urma vizionarii DVD-urilor cu piesele puse in scena, juriul a selectat 8 unitati penitenciare in finala, printre care si Penitenciarul Braila.

Astfel, maine, incepand cu orele 18:00, trupa de teatru “Zvic” a  Penitenciarului Braila, va pune in scena, la Teatrul Nottara – Bucuresti, piesa de teatru intitulata sugestiv „Cusca” scrisa de persoana privata de libertate Valeriu Barbu.

Printre detinuti sunt si talente

Valeriu Barbu nu este la prima „abatere” de acest gen si trebuie mentionat faptul ca pe perioada executarii pedepsei private de libertate a publicat 7 volume de poezie, iar la editia a-III-a  a concursului “Poezie de puscarie” a obtinut locul I ; 5 volume care contin teatru, proza si poezie  sunt in asteptarea unui sponsor pentru a putea incanta ochiul si sufletul publicului. La concursul „Mesajul meu impotriva tuberculozei”, aceiasi persoana privata de libertate a obtinut locul I in valoare de 500 euro pentru relevanta, noutatea si creativitatea mesajului.

Este prima data cand Penitenciarul Braila s-a inscris la o astfel de competitie nationala si totodata trebuie subliniat faptul ca trupa de teatru “Zvic” a luat fiinta anul acesta la sfarsitul lunii aprilie.

Pentru punerea in scena a piesei, efortul celor 8 persoane private de libertate a constat in repetitii zilnice, sub directa indrumarea d-nei inspector Daniela Dinulescu, dar “supravegheati” de catre doamna  Anca Cismaru, regizor la Teatrul Maria Filotti Braila.

Festivalul MultiArt pentru Detinuti

Evenimentul este organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor in parteneriat cu Teatrul Nottara, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ”I. L. Caragiale”, Clubul Wings, Asociatia ARTFusion si Asociatia Macaia.

In acest an, Festivalul MultiArt pentru Detinuti –EXIT cuprinde Festivalul de Film pentru Detinuti, Festivalul de Teatru pentru Detinuti – ajuns la cea de-a treia editie, expozitii de fotografie si un concert sustinut de catre persoanele private de libertate din sistemul penitenciar romanesc.

Prin realizarea unor astfel de evenimente, Administratia Nationala a Penitenciarelor din Romania, in parteneriat cu institutii din sfera culturala si sociala, doreste sa contribuie la consolidarea relatiei intre comunitate si fostele sau actualele persoane private de libertate si nu in ultimul rand de sensibilizare a comunitatii cu privire la dorinta acestora de reintegrare in societate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-