Published On: vin, Noi 18th, 2011

Despre oracole

Share This
Tags

In Antichitate, oracolul era consultat inaintea oricarui eveniment mai important, in special inaintea unor razboaie, pentru a obtine un raspuns profetic privitor la viitor.

Prin “Oracol” se mai intelegea lacasul sacru unde se pronuntau profetiile. Este cunoscut in istorie Oracolul lui Apollo de la Delfi, unde “activa” preoteasa Pitia, sau Oracolul lui Zeus de la Dodona.

Semn neindoios ca istoria se repeta, in zilele noastre, deci dupa mai bine de doua milenii nevoia oamenilor de a cunoaste viitorul a ramas la fel de imperioasa. Dupa evenimentele din 1989, pe cand mass-media prezenta horoscopul cotidian, am cunoscut persoane care nu-si incepeau activitatea zilnica decat dupa ce consultau previziunile astrale. In ce ma priveste n-am excelat in domeniu; multa vreme nici n-am cunoscut semnul zodiacal in care m-am nascut.

Mai apoi, din simpla curiozitate, am verificat autenticitatea previziunilor. Observatiile mele nu au darul sa incurajeze credinta nestramutata in influenta astrelor asupra vietii umane. Mai intai ca formularile din “zodiace” sunt destul de generale, si cei ce le cred cu tarie isi pot forta evenimentele zilei sa se potriveasca tiparului previzionar.

Apoi, fiind eu un tip analitic, am cautat samburele de adevar, de coincidenta neintamplatoare intre previziune si realitatea obiectiva. Nu l-am gasit!

Mai incoace, proorocirile de tot felul s-au inmultit exponential. Astazi, care mai de care chemat, sau mai degraba nechemat, face proorociri despre Apocalipsa ce sta sa vie. Ultima isprava o contabilizam in contul “numerologilor”, anume ca pe data de 11 a 11-a (noiembrie), la orele 11 si 11 minute trebuia sa se produca sfarsitul lumii. La orele 11 si 12 minute, o reportera semnala faptul ca in Capitala, de unde transmitea in direct, si temperatura afisata electronic era tot de 11 (grade Celsius!), dar ca omenirea a continuat sa existe. Si bine a facut!

Comentarii

comentariu

About the Author

-