Published On: lun, Noi 28th, 2011

Deficitul bugetar este in scadere

Share This
Tags

In conditiile in care deficitul din Produsul Intern Brut era la 30 septembrie de 2,52%, in urma calculului facut la finalul a zece luni din 2011, procentul a scazut la 2,4.

Avand in vedere ca tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pentru anul 2011 este de 4,4%, Ministerul de Finante sustine ca cifrele contorizate dupa primele zece luni ale anului, in intervalul Ianuarie-Octombrie, arata ca soldul negativ se situeaza la valoarea de 13,3 miliarde de lei, respectiv 2,4% din PIB.

Desi acordul cu organismele internationale prevedea cresterea sustinuta a veniturilor la bugetul de stat si o diminuare constanta a cheltuielilor, cifrele arata ca in primele zece luni ale anului 2011 cresterea a fost cu aproape 9% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. In schimb, bugetul alocat cheltuielilor a crescut cu aproape 1% fata de acelasi interval mentionat, la 161,96 miliarde lei.

In ceea ce priveste veniturile aduse la bugetul de stat, cea mai mare parte a fost constituita in 2011 de colectarea taxei pe valoarea adaugata (TVA). Modificarea acesteia de la 19 la 24% a adus la buget cu 21,3% mai multi bani fata de aceeasi perioada din 2010, iar sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 46,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 67% fata de aceeasi perioada a anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzile s-au majorat cu 24,3 % fata de anul precedent, reprezentand 79,4% din programul anual. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele zece luni in suma de 26,3 miliarde lei, fata de 22,5 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

Comentarii

comentariu

About the Author

-