Published On: vin, Noi 4th, 2011

Coruptia din Romania ii ingrijoreaza pe investitori

Share This
Tags

*Romania continua sa aiba probleme cu birocratia si nu are o reputatie de “tara curata” pentru afaceri, cazurile de coruptie continuand sa reprezinte o îngrijorare pentru investitorii straini si o problema ce trebuie rezolvata de procurori, considera ambasadorul britanic la Bucuresti, Martin Harris.

El afirma ca reputatia proasta este principalul dezavantaj al Romaniei în atragerea investitiilor straine, în Marea Britanie existand legi stricte împotriva coruptiei.

Ambasadorul arata, fara a generaliza, ca exista companii mici si mari care se confrunta cu problema “spagii”, motiv pentru care autoritatile trebuie sa se concentreze sa schimbe reputatia tarii. Martin Harris vorbeste si despre intentia Romaniei de a adopta moneda euro în 2015, atentionand ca este foarte dificil de spus în acest moment care este perspectiva pentru largirea zonei euro, prioritara fiind în prezent rezolvarea crizei în zona euro.

“Eu cred ca birocratia continua sa fie o problema pentru Romania, pentru economia Romaniei, dar, dupa parerea mea, dezavantajul principal este reputatia Romaniei. Romania nu are o reputatie buna, nu are o reputatie de tara curata si transparenta pentru afaceri. Dupa parerea mea, reputatia Romaniei nu corespunde suta la suta cu realitatea, dar reputatia conteaza mult, mai ales pentru un investitor, pentru un investitor din Marea Britanie unde sunt legi stricte împotriva coruptiei, inclusiv coruptia în strainatate. Deci, eu cred ca este foarte important sa se schimbe reputatia Romaniei în acest sens. Coruptia continua sa fie o îngrijorare pentru investitorii straini. Nu pot sa vorbesc însa despre cazuri specifice, pentru ca este o chestiune pentru autoritatile romane si pentru procurori, dar evident ca este o problema de coruptie si de reputatie. De exemplu, în indicele de perceptie a coruptiei, realizat de Transparency International, Romania nu are un loc bun”, a declarat Martin Harris, ambasadorul britanic la Bucuresti.

Comentarii

comentariu

About the Author

-