Published On: mar, Noi 8th, 2011

Conducerea Agentiei pentru Protectia Mediului se incurca in minciuni

Share This
Tags

*Firul minciunilor APM se rupe atunci cand comparam declaratia lui Dumitru Baja cu buletinele de calitate a aerului transmise dupa data de 25 octombrie.

Infobraila a facut publica in numerele precedente povestea tuturor analizoarelor pentru calitatea aerului, care, conform buletinelor de informare, erau defecte de la inceputul lunii octombrie. La momentul respectiv, reporterii nostri, in incercarea de a obtine o explicatie plauzibila pentru aceasta anomalie, au luat legatura cu purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului, acesta sustinand, atat in cadrul interviului acordat, cat si in mailul trimis redactiei, ca urmare a sesizarii pe care le-am adresat-o, ca analizoarele nu sunt defecte, dar ca ei sunt obligati sa le noteze pe toate ca fiind defecte, chiar daca numai unul nu functioneaza pentru o scurta perioada de timp. “Analizoarele nu sunt defecte. Ba se poate vedea simplu si daca va uitati la panoul din capatul bulevardului, acolo arata date medii pe fiecare ora. Deci, analizoarele functioneaza, dar in buletinele acelea (n.r.: buletinele de calitate a aerului afisate pe siteul APM), sunt medii pe 24 de ore. Daca in perioada asta de 24 de ore, un analizor pentru un anumit poluant nu a functionat, pe o perioada chiar si scurta, sistemul nu valideaza acele date. Si ca urmare, apare formularea aceasta standard, asa suntem obligati prin lege, sa punem la toate (n.r.:analizoarele). Deci, daca s-a intamplat ca pentru o perioada foarte scurta de timp, un analizor, dintr-o anumita statie sa nu transmita date, sistemul nu valideaza acele date. Ca urmare, suntem obligati sa scriem in buletinele acelea <<analizoare defecte>>”, a declarat Dumitru Baja,  departamentul Programe si Relatii Publice din cadrul APM.

Fata in fata cu dovezile

Conducerea APM a sustinut ca este obligata sa utilizeze pentru toate analizoarele formularea “analizoare defecte”, dar conform buletinelor de informare postate pe site-ul oficial al APM la sfarsitul lunii octombrie, la cel putin o statie s-a putut calcula indicele de calitate a aerului.

Mai precis, in buletinele de pe 25, 26 si 27 octombrie este specificat foarte clar ca la Statia BR 2, din Piata Independentei, nr. 1, s-au validat datele, desi celelalte patru statii nu au putut furniza informatii din cauza analizoarelor defecte. Ba mai mult, in buletinele de informare din intervalul 28-31 octombrie, sunt validate datele de la doua statii, si anume BR 2 si BR 5, si este notata formularea binecunoscuta “analizoare defecte” doar pentru celelalte trei statii.

Se iau masuri?

Faptul ca buletinele de informare postate dupa data in care reporterii Infobraila au incercat sa faca un apel catre APM ilustreaza indicele de calitate a aerului, fie si numai pentru doua statii din cele cinci, ne-ar putea determina sa credem ca intr-un final s-au luat masuri si am putea spera ca intr-un viitor vor fi afisati indicii pentru toate cele cinci statii.

Intrebat de reporterii Infobraila daca se poate face ceva ca acele analizoare sa functioneze, sa fie datele transmise in orice moment, Baja a declarat: ”Ele sunt service-ate, in momentul in care apare o problema, se contacteaza firma care asigura service-ul si aceea intervine”. Dar, la o privire mai atenta pe site-ul celor de la APM, se poate observa ca de mai bine de o saptamana nici macar nu s-a mai publicat vreun buletin de informare.

De pe data de 31 octombrie, brailenii care au dorit sa acceseze buletinele de informare, pentru fiecare 24 de ore, sunt intampinati de mesajul “NU S-A PUTUT GASI ACEST BULETIN. SELECTA SI O ALTA ZI”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-