Published On: mie, Noi 16th, 2011

Ce ne asteapta dupa Legea reformei in sanatate

Share This
Tags

Dupa cum era de asteptat, legea nu va mai fi dezbatuta in Parlament, ci va fi adoptata prin asumare de raspundere din partea Guvernului. Modificarile aduse sistemului sanitar sunt radicale si cu putine avantaje pentru cetateni.

Astfel, principala imbunatatire pe care o vor resimti romanii in cadrul pachetului suplimentar de asigurare se refera la timpul de asteptare pentru consultatii si interventii chirurgicale, care se va reduce considerabil. In schimb, majoritatea sumelor colectate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin Ministerul de Finante, vor fi directionate catre firme private, care trebuie sa aiba minimum un milion de asigurati in anul anterior incheierii contractelor si un volum al primelor de asigurare de 500 de milioane de euro.

Astfel, e lesne de inteles ca doar marile companii internationale din domeniul asigurarilor vor putea intra pe piata romaneasca a asigurarilor de sanatate, acestea la randul lor fiind nevoite sa semneze contracte cu spitalele, medicii de familie si persoanele asigurate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va vira catre aceste companii suma de 200 de euro anual pentru fiecare asigurat, iar pentru persoanele n varsta suma ar putea ajunge pana la 500 de euro.

Dupa adoptarea acestui sistem de asigurari de sanatate, CNAS va oferi in baza contributiei fiecarui asigurat, contributie care va ramane la acelasi nivel, respectiv 5.2% pentru angajator si 5.7% pentru angajat, numai pachetul de baza privind serviciile de care poate beneficia. Aici apar din nou firmele private, care, in schimbul unor sume platite in plus fata de contributia obligatorie, vor oferi asiguratilor servicii medicale suplimentare.

Pentru a atrage interesul firmelor private de a intra in acest sistem, legea nu prevede nicio limita de profit pentru primul an de functionare a programului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-