Published On: mar, Noi 8th, 2011

Braila promovata prin traditii, cultura si obiceiuri stravechi

Share This
Tags

*Proiectului “Braila – cultura, locuri, traditii si obiceiuri stravechi”  promoveaza o adevarata rezervatie architectonica a orasului dunarean ce cunoaste multe modificari de-a lungul anilor dar care ramane o veche cetate a tarii romanesti

Primaria Braila, organizeaza in perioada 30 noiembrie – 4 decembrie un eveniment de promovare a orasului dunarean, la care sunt invitati sa participe toti brailenii dupa cum reiese si din textul transmis de primarul Aurel Simionescu : “Daca istoria, turismul si natura trezesc interes, atunci orice roman trebuie sa viziteze Braila, fosta raia turceasca, veche cetate a tarii romanesti”.

Evenimentul va aveam in prim plan un traseu al bisericilor. Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” situata, in Piata Traian, a fost geamie in timpul stapanirii otomane (sec. XVII–XVIII), fiind transformata in biserica ortodoxa in 1831, dupa ce orasul a revenit |arii Romanesti, prin Pacea de la Adrianopole. Constructia pastreaza elemente de arhitectura orientala, fiind una din putinele biserici din Romania care nu are turle. Potrivit lui H. Stanescu, initiat in studiul monumentelor musulmane, monumente cu specific similar bisericii Sfintilor Arhangheli din Braila nu se mai afla pe intreg teritoriul Romaniei, iar in afara tarii mai sunt doar doua, una in fosta Iugoslavie si una in Bulgaria. Traseul continua cu Biserica “Sfantul Nicolae” care a fost o perioada de timp cea mai inalta cladire din oras. Realizarea actualei constructii incepe in anul 1863 si se termina in anul 1865, an in care biserica este realizata de pictorul Petre Alexandrescu intr-un stil de inspiratie renascentista Italiana si este sfintita de catre P.S. Melhisedec, Episcopul Dunarii de Jos Galati. Traseul bisericilor se incheie cu cea mai cunoscuta Biserica din orasul Braila si anume Biserica Greaca. Aceasta Biserica este vizitata an de an de sute de credinciosi pentru apa facatoare de minuni de la izvorul cu puteri tamaduitoare de sub altar. Biserica Greaca din Braila are hramul “Buna Vestire” si a fost ridicata in anii 1862-1872 cu sprijinul financiar al comunitatii grecilor din orasul de pe Dunare. Are dimensiuni foarte mari, 43,40 m lungime si 21,50 m latime, fiind ridicata dupa planurile arhitectului Avraam Ioanidis din Brusa. Are vitralii valoroase si pastreaza picturi murale realizate in 1890 de Gheorghe Tattarescu si de altii.

Terminand traseul bisericilor brailene, promovarea orasului continua cu cea mai importanta strada din oras si anume Strada Regala, acum Mihai Eminescu. Cladirile vechi de sute de ani care reprezinta un ansamblu de arhitectura de valoare Europeana au facut odata din Braila “un mic Paris” pe malul Dunarii. Un alt obiectiv important al orasului nostru a fost candva o mandrie a Brailei si o atractie a Gradinii Publice, ceasul floral, unic in Romania, trezeste amintiri localnicilor aflati in pragul varstei a doua si nu numai.

O mare personalitate a Brailei a fost Panait Istrati, iar Casa Memoriala a acestuia reprezinta un alt obiectiv al marelui eveniment de promovare a culturii Brailene. “Casa Memoriala a lui Panait Istrati” prezinta publicului manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, fotografii-document, obiecte care au fost cumparate in cea mai mare parte de la ultima sotie a scriitorului Panait Istrati, Margareta Istrati. Turul proiectului “Braila – cultura, locuri, traditii si obiceiuri stravechi”, se incheie cu Castelul de Apa  care pastreaza amprenta timpului in zidurile pe care astazi le numim “ruine”, ca un simbol al timpurilor in care brailenii se desfatau de pe platforma rotitoare cu panorama intregului oras, pe acordurile de fanfara rasunand din foisorul aflat in vecinatate. Sursele istorice se contrazic asupra anului in care a fost construit Castelul de Apa: pe de o parte se presupune ca cetatea dateaza inca din anul 1895, pe de alta parte, in 1912 se pare ca ar fi fost dat in folosinta Castelul de Apa, desi inscriptia de pe cladire indica drept an de contructie 1914.

Proiectul va cuprinde si prezentarea traditiilor culinare si de port specifice zonei dar si Balta Mica a Brailei, cu scopul de a atrage cat mai multi turisti in orasul de la Dunare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-