Published On: joi, Noi 3rd, 2011

BNR reduce rata dobanzii

Share This
Tags

Dobanda cheie a bancii centrale coboara la 6%

Membrii Consiliului de Administrasie al Bancii Nasionale a Romaniei au decis sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,00% de la 6,25% pe an incepand cu data de 3 noiembrie 2011. De asemenea, deciziile includ mensinerea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii ale pasivelor in lei si in valuta si gestionarea adecvata a lichiditasii din sistemul bancar. Decizia BNR de a reduce dobanda cheie constituie o surpriza, analistii bancari mizand pe mensinerea acesteia. Banca de emisiune modificase anterior nivelul dobanzii cheie in 4 mai 2010. Economistii contactati spun ca desi surprinzatoare, reducerea de 25 p.b. nu va avea efecte puternice in economie.

Urmatoarea sedinsa de CA va avea loc in 5 ianuarie 2012

Miscarea BNR de ieri nu inseamna mare lucru pentru economie si nu pare sa indice un semnal clar pe care Banca Centrala sa il transmita piesei, spun economistii. “Un plus sau un minus de 0,25 nu inseamna mare lucru, dar este posibil ca BNR sa considere ca exista riscul unui puseu inflasionist viitor si sa acsioneze in consecinsa. Parerea mea ramane ca BNR nu este conectata la realitasile economice din Romania”, a declarat economistul roman Florin Citu, care a lucrat in doua banci centrale inainte de a fi economist sef intr-o banca comerciala.

Ce efecte ar putea genera in piasa decizia BNR?

Teoretic, reducerea dobanzii cheie ar putea ieftini creditele, insa acest lucru se va vedea abia peste cateva luni, timp in care se va propaga in piasa reducerea operata joi de catre BNR (primele efecte urmand sa se vada pe piasa imprumuturilor interbancare). De asemenea, reducerea dobanzii-cheie accentueaza presiunile de depreciere a leului. In plus, este importanta si schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditasii din piasa monetara, BNR decizand acum sa urmareasca o gestionare “adecvata” fasa de una “ferma” decisa in sedinsele anterioare. Acest lucru ar putea insemna ca BNR va urmari o gestionare a lichiditasii in funcsie de condisiile efective din piasa monetara si valutara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-